Vložil Anonymo (bez ověření), 14. Duben 2009 - 14:53

Ještě bych doplnil, že manželé mohou vlastnit další jednotky v domě, a to buď výlučně nebo jako spoluvlastníci. Tito manželé pak mohou představovat mnoho různých členů SVJ.

Příklad domu s 8 jednotkami:

  1. SJM manželé pan A a paní A
  2. pan A výlučně
  3. pan A výlučně
  4. paní A výlučně
  5. pan A (2/3 jedn.), paní A (1/3 jedn.)
  6. pan A (1/3 jedn.), paní A (2/3 jedn.)
  7. pan A a pan B (každý 1/2)
  8. pan A a pan B (každý 1/2)

Řešení: 8 jednotek 3 vlastníci (fysické osoby) 6 členů SVJ = 6 odevzdaných hlasů, váha každého hlasu podle podílu jednotek

Tato situace může zcela reálně nastat v domě, kde se různě dědilo, vyplácelo, slučovaly podíly atd. Výhodou je, že vlastníci mohou operativně byty prodávat. Např. po rozvodu pan a paní A prodají jednotku č.1, potřebuje-li peníze pan A, prodá jednotku č. 2 nebo 3, apod.

Pravdu nemá Petr, protože pan A by mohl mít celkovou majoritu (problém: jak rozdělit jednotku č. 1, když je SJM?) a kdykoliv přehlasovat svou manželku a pana B. Pravdu má Anon, pan B s paní A mohou společně neutralizovat nějaké výstřelky pana A (např. šikanování nájemců jednotek, naschvály manželce apod.).

V případě velkých domů (stovky jednotek) může nastat problém. Pokud na to správce nemá software, je obtížné rychle vygenerovat seznam členů SVJ. Pak by asi bylo nejmenší zlo, vytvořit seznam jednotek a doufat, že nějaké přehlénutí nebo omyl neovlivní výsledek.

Bez záruky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.