Vložil Petr, 22. Prosinec 2008 - 13:11

Řešíme zde vlastnictví bytů a spoluvlastnictví budovy, viz Zákon o vlastnictví. Podílové spoluvlastnictví viz také obč. zák. § 137 a dále, společné jmění manželů SJM – obč. zák. § 143 a dále.
Dle mne je špatná formulace v zákoně o vlastnictví (ale protože jde o zákon, lze na tom i bazírovat), že spoluvlastníci mají jeden hlas. Jednak „spoluvlastník“, jednak „jeden hlas“. Údajně jsou i spolky, že co byt to 1 hlas, zvláště pokud jsou byty plus, mínus stejně velké. Pokud má v katastru (viz cuzk.cz) každý ze spoluvlastníků jistého bytu (nesezdaná dvojice na rozdíl od manželů v SJM) uvedeno 35/1500, tak má hlas 35/1500, hlas byl rozdělen (třeba i prodejem bratrovi), a ne že ne. Bez plné moci hlasuje každý z nich jen za těch 35/1500. Manželé se ale musí dohodnout, mají v katastru 75/1500. Jak, to nevyřeší zákon nejenom v tomto případě. Zmínka, že přehlasovaný vlastník se může obrátit na soud, nechť tvůrce zákona o vlastnictví vysvětlí zda tím mínil i manžele.
Zákon bohužel píše o vlastnících (nezmiňuje zplnomocněné, asi lze odvodit z Obč. zák.), zase by na tom mohl někdo zpochybnit hlasování.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.