Vložil Justitianus, 24. Březen 2024 - 17:49

Pane Martine, máte dva nesmysly hned v nadpisu: Nebytový prostor není společná část domu a není ve vlastnictví SVJ.

  • „… mohl původní majitel bytu, kterému chybou zbyla 1/5 nebyt.prostoru prodat tuto svojí část ?“

Jestliže vlastnil pětinový spoluvlastnický podíl na jednotce, pak nešlo o žádnou „chybu“! Vlastnictví majetku není „chyba“, stejně jako těhotenství není „choroba“.

  • „Nebo ji mohl prodat, ale jelikož to je společná část všech vlastníků a každý má 1/5 …“

Opět omyl. Není to společná část. Je to jednotka.

  • "… nepotřeboval aspoň souhlas ostatních?

Nový občanský zákoník je účinný 10 roků, a během této doby se dvakrát zásadně změnila právní úprava předkupního práva mezi spoluvlastníky. Podle současného znění NOZ nevzniklo při prodeji podílu předkupní právo ostatním spoluvlastníkům.

  • „Pokud byl prodej protiprávní co s tím můžeme dělat?“

I kdyby snad v minulosti prodej byl „protiprávní“, spoluvlastník jednotky mohl své předkupní právo k podílu jiného spoluvlastníka uplatnit pouze v zákonem dané lhůtě. Neuplatnil-li, pak toto jeho právo zaniklo.

  • „Pokud bylo vše v pořádku a máme tady společnost , která právě vlastní pouze tu 1/5 nebyt. prostoru, musíme ji zvát na schůze vlastníků bytů?“

Přečtěte si občanský zákoník, § 1185/2. Spoluvlastníci jednotky určí jednoho společného zástupce. Ten bude dostávat pozvánky na shromáždění a bude na něm hlasovat „za jednotku“.

  • „Pokud budeme řešit třeba pronájem nebyt.prostoru nebo jakoukoliv věc s tím prostorem spojenou, musíme mít 100% souhlas všech, nebo můžeme přehlasovat?“

Rozhodování podílových spoluvlastníků o hospodaření se společnou věcí se řídí ustanoveními § 1126 až § 1133 občanského zákoníku. Přečtěte si to tam. Je zbytečné to zde opisovat, když ani nepíšete o čem se má rozhodovat.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.