Vložil Justitianus, 10. Březen 2024 - 18:17
  • „Přeccedo, co kdyby sis přečetl soudní rozhodnutí sp. zn. 22 Cdo 1511/2019 …“

Předsedo, oháníš se vadným judikátem. Hloupí soudci Havlík, Králík a Spáčil popletli vše co mohli.

(1) Cituji (věcně správnou) výchozí část z usnesení Nejvyššího soudu:

„Řídí-li se dosavadní právní úpravou vznik vlastnického práva, musí téže právní úpravě podléhat i posouzení otázky vymezení objektu vlastnického práva tj. jinými slovy, vymezení bytové jednotky (k tomu srov. § 3063 o. z., jakož i odůvodnění rozsudku Nejvyššího soudu ze dne 17. 12. 2015, sp. zn. 26 Cdo 2862/2015, publikovaného pod č. 21/2017 Sbírky soudních rozhodnutí a stanovisek).“


(2) To je samozřejmě pravda, ale popletení soudci Nejvyššího soudu si zapomněli k tomu přečíst definici bytové jednotky v zákoně č. 72/1994 Sb:

72/1994 Sb. § 2
(b) bytem [se rozumí] místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení, …
(h) jednotkou [se rozumí] byt nebo mebytový prostor nebo rozestavěný byt nebo rozestavěný nebytový prostor jako vymezená část domu odle tohoto zákona.


(3) Z uvedeného plyne, že terasa (která není místností !!!) nemůže být nikdy součástí bytu – a tedy není ani součástí jednotky(1994). Stačilo aby si hlupáci v talárech přečetli zákon, kterého se sami dovolali.

(4) Podotýkám, že je-li terasa snad uvedena v prohlášení vlastníka budovy jako vlastnictví vlastníka jednotky, týká se to pouze prázdného prostoru terasy. Terasa totiž (stejně jako místnost, lodžie, kóje, balkon, parkovací stání) je jen prázdný prostor plný vzduchu.

(5) V domech rozdělených na jednotky jsou společné všechny stropy, podlahy i stěny místností. Totéž samozřejmě platí naprosto shodně pro každý každý prostor v domě: Platí to pro místnost, pro terasu, pro balkon, pro lodžii, pro kóji, pro parkovací stání.

(6) Hydroizolace je nezbytnou součástí společné stavby. Hydroizolace slouží společnému účelu. Musela by být na místě i v případě, kdy by šlo o plochou střechu a žádná terasa by neexistovala. Stačilo aby si soudci přečetli § 2 ZoVB do konce:

72/1994 Sb. § 2
(g) společnými částmi domu [se rozumí] části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha …


(7) Hydroizolace je pro existenci terasy bezvýznamná, má však zcela zásadní význam pro ochranu bytu pod terasou. Tedy jde o hydroizolaci stropní (střešní) desky nad spodním bytem. Podle „logiky“ hloupých soudců měla tedy hydroizolace být určena do vlastnictví vlastníka bytu pod terasou ? Vždyť právě on vlastní místnosti, které mu hydroizolace chrání před vodou ze srážek !

Hydroizolace ploché střechy je tedy bezpochyby společnou částí domu, není-li v prohlášení výslovně zmíněna jako vlastnictví vlastníka konkrétní jednotky. Trio soudců jsou osli.

Justitianus

Bývám zde kritizován, protože blby označuji za blby. Ale nemohu si pomoci: Justitianus má pravdu a všichni soudci se v této věci zmýlili.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.