Vložil Justitianus, 13. Leden 2024 - 12:21
  • Vložila Leontýna: „Pozvánka na shromáždění je něco jiného než pozvánka na zasedání shromáždění.“

Souhlasím! Neexistuje přece nic, co by se mohlo nazývat „pozvánka na shromáždění“.

Shromáždění existuje od okamžiku kdy do katastru bylo vloženo prohlášení. Shromáždění vždy vzniklo dříve než v domě vzniklo SVJ. Shromáždění existuje od počátku, nepřetržitě, 7 dnů v týdnu, 24 hodin denně. Jakási „pozvánka na shromáždění“ je tedy nesmyslné označení čehosi, co nemůže existovat.

V České republice dnes je odhadem 5000 až 8000 domů, ve kterých vlastníci tvoří shromáždění bez vzniku právnické osoby SVJ. Shromáždění totiž tvoří všichni vlastníci jednotek automaticky (§ 1206). Nikdo je nemusí zvát nějakou „pozvánkou“.

Chcete-li Leontýno někoho pozvat, pak jedině na ZASEDÁNÍ shromáždění.


  • Vložila Leontýna: „Pozvánka na shromáždění může být pozvánkou k rozhodování na zasedání shromáždění stejně tak jako pozvánkou k rozhodování mimo zasedání shromáždění.“

A zase stejná chyba: Nemůžete nikoho „pozvat na shromáždění“, Leontýno ! Stejně jako nemůžete manžele „pozvat na manželství“. Ti dva už přece manželé jsou.

  1. Pokud vlastníci jednotek (= shromáždění) byli pozváni, aby se dostavili na zasedání v určený čas na určené místo, nazývá se to „pozvánka na ZASEDÁNÍ shromáždění“.
  2. Pokud vlastníci jednotek (= shromáždění) byli vyzváni, aby se vyjádřili podepisováním listiny mimo zasedání shromáždění, neposílá se jim žádná pozvánka, nýbrž návrh rozhodnutí. Viz § 1211/3.

  • Vložila Leontýna: „Zákonodárce jasně stavil, že shromáždění může rozhodovat i mimo zasedání.“

Jistěže. O tom ale nikdo nepochybuje, a není to předmětem této diskuse.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.