Vložil Justitianus, 21. Listopad 2023 - 10:19
  • svjHl: „V Prohlášení se píše, že bytové vodoměry jsou součástí bytu. Měli by si je zaplatit vlastníci bytových jednotek, nebo si můžou odsouhlasit na shromáždění, že se zaplatí z dlouhodobých záloh na správu domu?“

Nejsou pouze dvě možnosti. Jsou čtyři!

  1. vodoměry ve vlastnictví jednotlivých vlastníků jednotek (každý si hradí ty své)
  2. vodoměry ve vlastnictví poskytovatele služeb (hradí je poskytovatel služeb)
  3. vodoměry jako společná část domu (hradí SVJ z příspěvků na správu)
  4. vodoměry ve vlastnictví jiné osoby (pronájem, leasing, výpůjčka)

Při tom je bezvýznamné, že původní vodoměry jsou podle prohlášení uvedeny jako „součásti bytu“. Jakmile jim skončí metrologické ověření, budou bezcenné a nepoužitelné. Bude nutné je odstranit, aby vzniklo místo pro montáž nových vodoměrů. Vraťte ty staré vlastníkům jednotek, ať si je v bytě vystaví na poličce. Nic jiného se s nimi dělat nedá.

SVJ má podle zákona o metrologii povinnost používat k rozúčtování pouze metrologicky ověřená měřidla. Bez ohledu na obsah prohlášení. O tom se přece nebude SVJ vybavovat s jednotlivými vlastníky! O zákonem uložené povinnosti se nediskutuje.

  • svjHl: „… když budou trvat na tom, že se to zaplatí z dl. záloh na správu, musí souhlasit všichni vlastníci? Muselo by se potom změnit Prohlášení?“

Váš dotaz je nesmyslný. Při platbě na správu z dlouhodobých záloh rozhoduje přece statutární orgán (§ 164), v některých případech s předchozím (většinovým) souhlasem shromáždění (§ 1208/e/2). Nerozumím tedy proč by měl být potřebný souhlas všech. Navíc píšete, že většinový vlastník souhlasí a je ochoten hradit 75% nákladů na vodoměry v domě (podle bodu č. 3).

Prohlášení se týká pouze starých vodoměrů ve vlastnictví vlastníků jednotek, a ty jim budou po demontáži předány proti podpisu. Změnu prohlášení samozřejmě výhledově doporučuji, ale to je zcela mimo kompetence právnické osoby SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.