Vložil Justitianus, 17. Říjen 2023 - 8:40
  • Martin Klimovič: „Nevíte někdo jak to s podílem je? Mají pravdu v tom, že podíl mají pouze na části, kde tečou jejich splašky?“

Ne, nemají pravdu.

Kanalizační přípojka je jako celek v podílovém spoluvlastnictví vlastníků tří domů. Každý spoluvlastník má podíl na celé věci (§ 1117 NOZ). Podle § 1122/3 platí: „Má se za to, že podíly jsou stejné.“ Jde o dispozitivní ustanovení, které může být překonáno jedině dohodou spoluvlastníků. Vy o žádném ujednání (dohodě) mezi spoluvlastníky nepíšete, takže podíly jsou třetinové.

Nic spoluvlastníkům nebrání, aby si velikost podílů ujednali jinak. Existenci takového ujednání je povinen tvrdit a prokazovat ten, komu má ujednání být ku prospěchu.


Je třeba také porozumět tomu co zahrnuje kanalizační přípojka.

Podle § 2/8 zákona č. 274/2001 Sb. platí: Vnitřní kanalizace je potrubí určené k odvádění odpadních vod, popřípadě i srážkových vod ze stavby, k jejímu vnějšímu líci. V případech, kdy jsou odváděny odpadní vody, popřípadě i srážkové vody ze stavby i pozemku vně stavby, je koncem vnitřní kanalizace místo posledního spojení vnějších potrubí. Tato místa jsou také začátkem kanalizační přípojky.“

Z uvedeného plyne, že společná kanalizační přípojka začíná v místě kde končí vnitřní kanalizace, a končí zaústěním do kanalizačního řadu (ve schematu jsou hranice přípojky vyznačeny hvězdičkami).

 
 [dům3]*----\
             \
   [dům2]*----\
               \
     [dům1]*----\
                 \
=============­=====*======ka­nalizační řad======

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.