Vložil Justitianus, 24. Září 2023 - 20:26
  • Nechápavá (bez ověření): „K čemu a komu slouží počet osob nahlášený vlastníkem podle § 1177 občanského zákoníku?“

Odpověď je naprosto jednoduchá.

Počet osob nahlášený vlastníkem jednotky podle § 1177 občanského zákoníku slouží pouze ke splnění zákonem uložené povinnosti vlastníka jednotky nahlásit počet osob podle § 1177 občanského zákoníku.

Žádný jiný smysl toto číslo nemá.


Zajímavější by bylo hledat odpovědi na otázku co se popletení zákonodárci domnívali, když do NOZ vtělili tuto právní normu. Na to může dát odpověď studium důvodové zprávy k NOZ, případně studium zápisů z rozpravy ve sněmovně a zápisů z jednání parlamentních výborů.

Původní (vyhlášené) znění tohoto ustanovení, jak bylo přijato v roce 2012:

§ 1177
(1) Kdo nabyl jednotku do vlastnictví, oznámí to včetně své adresy a počtu osob, které budou mít v bytě domácnost, vlastníkům jednotek prostřednictvím osoby odpovědné za správu domu nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy se dozvěděl nebo mohl dozvědět, že je vlastníkem. To obdobně platí i v případě změny údajů uvedených v oznámení.
(2) Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce. To platí i tehdy, přenechal-li vlastník jednotky byt k užívání jiné osobě; v takovém případě oznámí i jméno a adresu této osoby.

Důvodová zpráva k § 1177:

Významná je povinnost uložená tomu, kdo nabyl k jednotce vlastnické právo, informovat ostatní vlastníky jednotek, že se vlastníkem jednotky stal. Dále pak o povinnost informovat osobu odpovědnou za správu domu (tj. společenství vlastníků nebo správce v domě, kde společenství vlastníků nevzniklo), o změně v počtu osob bydlících v bytě alespoň po stanovenou dobu. Pro správce domu, ať již to je společenství vlastníků nebo jiná osoba, je tato informace významná pro účel změny výpočtu příslušných plateb, jejichž výše závisí na počtu osob užívajících byt.

Je zajímavé, že ačkoliv důvodová zpráva zmiňovala „osoby bydlící v bytě“, nakonec se v zákoně objevilo něco zcela jiného.


Ustanovení § 1177 bylo novelizováno zákonem č. 163/2020 takto:

§ 1177
Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu a pozemku (dále jen „osoba odpovědná za správu domu“) své jméno, bydliště, jméno a bydliště osoby, které přenechal byt k užívání na dobu nikoli přechodnou, a počet osob, které budou mít v bytě domácnost. To platí i v případě změny těchto údajů.

Při projednávání novely bylo oznamování počtu osob zdůvodněno absurdně tím, že tyto počty jsou údajně potřebné při požáru či živelní pohromě, aby hasiči a záchranáři věděli kolik osob mají vyhrabávat z trosek. Nesmyslnost této argumentace je zjevná. Domnívám se, že ve skutečnosti šlo o to, aby stát mohl začít špehovat vlastníky ohledně obsazenosti bytů.



Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.