Vložil Justitianus, 22. Září 2023 - 11:26
  • Anonymous: „Mám za to, že zákonodárce šlápl hrubě vedle, když jako základní kritérium nastavil právě počet osob nahlášených vlastníkem …“

Píšete totální nesmysl, protože jste si dosud nepřečetl zákon !

Není pravda, že zákonodárce jako základní kritérium nastavil počet osob nahlášených vlastníkem. To jste si vymyslel. Znění zákona je přece naprosto odlišné, a to od jeho vyhlášení před deseti lety dne 14.03.2013:

§ 2 Vymezení pojmů

Pro účely tohoto zákona se rozumí (…) osobami rozhodnými pro rozúčtování služeb
1. nájemce bytu a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v bytě po dobu delší než 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období,
2. vlastník jednotky, pokud jednotku nepřenechal do užívání a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v jednotce po dobu delší než 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období, (…).

Jedinou dodatečnou změnou bylo přidání definice osob v bytech neužívaných k bydlení, a to novelou provedenou zákonem č. 163/2020 Sb.:

3. osoby, u nichž lze mít za to, že mohou užívat byt, je-li užíván k jinému účelu než k zajištění bytových potřeb, po dobu v souhrnu přesahující 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období, (…).

Závěr: Zákonodárce nikdy a nikde nepožaduje, aby SVJ vycházelo z počtů osob nahlášených vlastníkem, nýbrž požaduje „osoby, u kterých lze mít za to …“. To znamená: počet osob takový, jaký se jeví vnějšímu pozorovateli.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.