Vložil Justitianus, 8. Září 2023 - 7:22

  • žáček (bez ověření): „Jak vzniká ve společných prostorech „komunální odpad“ … ?“

Nesmyslný dotaz. Odpad nevzniká ve společných prostorech!
Odpad zpravidla vzniká mnohem dříve než je vnesen do domu či do bytu.

541/2020 Sb. § 4 Odpad

(1) Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje, má úmysl nebo povinnost se jí zbavit.

Z uvedeného plyne:
V okamžiku kdy v samoobsluze skládáte zboží do nákupního koše jde již o odpad. Máte totiž už v tomto okamžiku úmysl (a dokonce povinnost) zbavit se později všech jednorázových obalů, papírů, plastů, prázdných konzerv, nápojových kartonů, bramborových slupek, kostí z kuřete, atd.


  • žáček (bez ověření): „… co to je „komunální odpad“?“

541/2020 Sb. § 11 Vymezení některých dalších pojmů

(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí (…) (2) (…) komunálním odpadem směsný a tříděný odpad z domácností, zejména papír a lepenka, sklo, kovy, plasty, biologický odpad, dřevo, textil, obaly, odpadní elektrická a elektronická zařízení, odpadní baterie a akumulátory, a objemný odpad, zejména matrace a nábytek, a dále směsný odpad a tříděný odpad z jiných zdrojů, pokud je co do povahy a složení podobný odpadu z domácností; komunální odpad nezahrnuje odpad z výroby, zemědělství, lesnictví, rybolovu, septiků, kanalizační sítě a čistíren odpadních vod, včetně kalů, vozidla na konci životnosti ani stavební a demoliční odpad (…).


Nevím k čemu Vám ty definice budou. Ale chtěl jste je, tak je tu tedy máte.

Upozorňuji, že pokud obec zavedla místní poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci, pak SVJ nikomu neposkytuje službu spojenou s užíváním bytů „odvoz komunálního odpadu“ podle zákona č. 67/2013 Sb..

SVJ má v takovém případě veřejnoprávní daňovou povinnost podle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Jde o nepřímou daň. Poplatníkem je fyzická osoba nebo vlastník nemovité věci. Jako plátce daně má SVJ povinnost daň vypočítat, vybrat a odvést do státního rozpočtu prostřednictvím správce daně (tím je obec).

Celý postup podle zákona o místních poplatcích je podle mne neústavní, protože SVJ jako plátce daně nemá žádné zákonné nástroje jak identifikovat jednotlivé poplatníky (zjistit jejich počet a totožnost) a nemá ani zákonnou možnost provádět výběr daně jednoduše srážkou (tak je tomu např. u zaměstnavatelů nebo u bank).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.