Vložil Pavel, 9. Leden 2023 - 14:49

Vlado,

předpokládám, že cílem není zamknutí výtahu v 1. patře, ale docílit změny rozúčtování, které bude podle Vás „spravedlivější“.

Náklady na výtah plynou jednak z jeho prosté existence. Jedná se o různé prohlídky, revize, údržbu, opravy, případně modernizaci a jeho celkovou výměnu po skončení životnosti. K těmto nákladům jste vázán jako jeho spoluvlastník, bez ohledu, zda bude výtah v nějakém patře zamčen. Vyhnout těmto nákladům byste se asi mohl změnou prohlášení. To je ale značně komplikovaná záležitost, poměrně drahá. Protože by tato změna byla pouze pro Vás, tak by bylo spravedlivé, abyste ji plně uhradil. Ostatní spoluvlastníci by pochopitelně nic nehradili.

Dále výtah potřebuje elektřinu. Tam by zamčení nebo jiné zamezení přístupu k výtahu mělo smysl. Když pominu nějaký zámek, to jsem ještě neviděl, tak existuje možnost, že výtah bude přístupný pouze tomu, kdo zná heslo nebo má čip/kartu. Opět to bude stát peníze, které uhradí ten, kdo změnu požaduje.

Navíc bude jistě „spravedlivé“, že za snížení komfortu pro jízdu výtahem budou ostatní požadovat nějakou finanční kompenzaci. Budou se muset starat o čipy či si budou muset pamatovat a používat hesla.

Pokud byste dosáhl změny prohlášení a nebyl nadále spoluvlastníkem výtahu, tak bude Váš byt hůře prodejný. Ne každý rád chodí po schodech.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.