Vložil Jozef (bez ověření), 22. Říjen 2022 - 17:23

Pravděpodobně se u vás o jedná založení SVJ podle zákona č. 311/2013 Sb., který ukládá správci svolat nejpozději do 90 dnů ode dne, kdy mu budou doručeny listiny dokládající snížení jeho spoluvlastnického podílu ve vašem případě na méně než jednu čtvrtinu, shromáždění vlastníků jednotek k založení společenství vlastníků jednotek. Neučiní-li to, může tak učinit kterýkoliv vlastník jednotky. Návrh na zápis do veřejného rejstříku musí statutární orgán společenství podat nejpozději do 30 dnů ode dne založení společenství.

Pravděpodobně u vás došlo převodem jednotek do vlastnictví ke snížení spoluvlastnického podílu družstva na méně než čtvrtinu, protože spoluvlastnický podíl družstva ve vašem domě nyní činí dle katastru 22 %. SBD (družstvo) by mělo postupovat tak, jak jde uvedeno v předchozím odstavci.

Pokud by družstvo nesvolalo shromáždění vlastníků jednotek k založení a nepodalo návrh na zápis do veřejného rejstříku v uvedených lhůtách, měl by katastr, jak uvedl Justitianus, zablokovat další převody jednotek do doby než bude prokázán vznik SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.