Vložil Justitianus, 22. Září 2022 - 3:56

Předmluva: Žádný fond oprav neexistuje; míníte příspěvky na správu domu.

  • Libuše, píšete: „SVJ se odvolává na vyhlášku, podle které je údajně jasně dáno, že platby se vždy počítají dle rozměrů bytu.“

Je to úplně jinak, ale výsledek je stejný. Nejde o žádnou vyhlášku, ale o zákon č. 72/1994 Sb., případně zákon 89/2012 Sb.. A nepočítá se podle rozměrů bytu, ale podle spoluvlastnických podílů. Viz podíly vlastníků jednotek v katastru.

Jednu speciální věc však v katastru nenajdete; byla by uvedena jen v prohlášení vlastníka budovy. Šlo by o ten stav, že některé části jsou společné vlastníkům jen některých jednotek. Mohlo by se jednat právě o výtahy, například. V tom případě byste nijak nepřispívala na kontroly, revize, opravy, údržbu a technické zhodnocení výtahů. Ale taková úprava spoluvlastnických vztahů je spíše výjimečná.

  • Libuše, ptáte se: „… je možné úvěr, který jsme si na výtahy vzali, rozpočítat …“

Ne, Vy jste si žádný úvěr nevzala a nic nikomu nesplácíte. A podruhé ne, nic se nerozpočítává. Úvěr si vzala právnická osoba SVJ. Ta jej bude splácet bance jako celek. Vlastníci jednotek za tento úvěr pouze ručí celým svým majetkem, a to v poměru podle svých spoluvlastnických podílů.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.