Vložil Justitianus, 27. Duben 2022 - 11:41
OF, tato diskuse nikam nevede. Už jednou jsem Vám napsal, že Váš dotaz je nesrozumitelný (vložil Justitianus, 20. Duben 2022 – 16:02). Bohužel nevěnujete pozornost tomu nejdůležitějšímu – a to jsou vlastnické vztahy. Rozhodující je pouze toto:

Kdo je vlastníkem všech těch rour v domě?

  1. Jsou všechny roury od kotlů společnými částmi domu, včetně roury zaplacené panem X? Co je o tom uvedeno v prohlášení?
  2. Nebo jsou společné pouze roury které nechalo zřídit SVJ, a roura pana X není společná? Co je o tom uvedeno v prohlášení?
  3. Nebo snad roury které nechalo zřídit SVJ nejsou v prohlášení vůbec uvedeny, takže není jisté zda jde o novou společnou věc, nebo je vlastníkem rour SVJ, nebo je vlastníkem každé jednotlivé roury ten vlastník, z jehož bytu roura vychází?

To jsou zásadní otázky. Teprve až si v tom uděláte jasno a odpovíte, můžete ode mne dostat nějakou použitelnou radu. Zatím mohu nastínit jen tři obecné úvahy (ovšem ani jedna z nich nemusí být správná a použitelná pro vaši situaci).



[A]   Pokud si každý vlastník pořídil svou rouru za své peníze, pak pan X nemá nárok na nic a vy mu samozřejmě nic neproplatíte!!! To platí bez ohledu na to zda jim ty roury zařídilo a hromadně objednalo SVJ.
Jestliže SVJ ty cizí roury uhradilo z jejich přeplatků na správu domu, pak samozřejmě pan X má také nárok na vrácení svého přeplatku. S jeho rourou to nemá nic společného. A je bezvýznamné kolik ho stálo pořízení nějaké roury.
[B]   Pokud roury jsou společné a jen roura z bytu pana X zůstává v jeho vlastnictví, pak mu samozřejmě nic neproplatíte!!! Šlo by o zpronevěru prostředků SVJ. To je jako byste se ptal, zda máte některému vlastníkovi proplatit jeho nový televizor, nebo chladničku!
Se souhlasem ostatních vlastníků jednotek si pořídil vlastní „soukromou“ rouru. Nemá nárok na nic.
[C]   Pokud roura z bytu pana X je společnou částí domu (vzdal se jejího vlastnictví a je to zapsáno v prohlášení), pak má nárok na rozdíl mezi nákladem který společenství skutečně vynaložilo na pořízení rour a nákladem který by muselo vynaložit kdyby součástí zakázky byla i roura z bytu pana X.
Pan X plnil za SVJ to, co společenství mělo plnit samo. SVJ se tedy na úkor pana X bezdůvodně obohatilo. Zákonný nárok pana X se vyrovná v penězích (§ 2991, § 2999 občanského zákoníku).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.