Vložil furt dokola (bez ověření), 3. Listopad 2021 - 2:18

No dobře, tak ještě něco…

„…tak si vzal SVJ na schůzku advokáta a stejně mi neukázal …“
„…NEKOMPLETNÍ! Vznesl jsem námitky, že když už mě donutil jezdit stovky kilometrů …“
„…Na ty chybějící originály si prý mám dojet nahlížet příští měsíc!…“

Míním, že se k Vašemu problému stavíte nesprávně: pokud jste podal včas žádost o podklady, pak tato žádost je sui-generis námitkou i když neuvedete vůbec žádnou námitku. Stačí porozumět textu v §8/1 a nemusíte spoléhat na trolloviny.

Já míním, že uplatnit pokutu §13 lze i tehdy, když požádáte o podklady a dostanete je prokazatelně po lhůtě ale žádnou námitku neuplatníte. Ono totiž není povinností námitky uplatnit (viz. slovo „případné“ v §8/2), prostě se s chybami můžete smířit, anebo je třeba nerozpoznáte – i tehdy asi námitky nepodáte.

Pokud byste šel „do války“ – je třeba mít ale více než jeden náboj. Je třeba mít nějakou sofistikovanou vadu ve vyúčtování, abyste u soudů nenarazil. Justík to nazývá „uspokojujovat jen Vaši zvědavost“. Osobně si myslím, že na každém rozúčtování lze nalézt vadu – ale záleží na tom co máte v ruce, to já nevím.

Já se k Vašemu (mému) problému stavím takto: požádám o podklady na začátku roku. Protože vím, že vždy najdu chybu, tak už nemám potřebu se SVJ komunikovat – čekám až mi dle §8/2 SVJ doloží doklady a mám dále v rukávu prokazatelnou vadu, která má vliv na vyčíslení vyrovnání (ve skutečnosti po doručenní vyúčtování podám formální reklamaci výše vyrovnání ale bez upřesnění toho co shledávám chybným – logicky proto, že nemám ty podklady). Vyrovnání z vyúčtování nezaplatím, a počkám si na soud v němž budu žalovaným. Rád se pak budu bavit tím, jak se bude žalobce kroutit, až budu žádat aby dokázal že doložil podklady a že moji reklamaci vyřídil.

Samozřejmě záleží na projevu: pokud se necháte zatlačit do defenzivy, kdy Vy dokazujete, že jste nic neprovedl – prohrajete.

Na „chybějící originály“ se vykvákněte – jak jste uvedl: podal-li jste žádost včas, sedněte si a prozkoumejte, zda to co jste do lhůty dostal odpovídá tomu, co jste žádal. Pokud to odpovídá, pokutu nevymůžete. Pokud to neodpovídá, zjistěte zda to má nějaký vliv na konečný ne/doplatek a pokud nemá, pokutu nevymůžete.

Sorry jako, ale že Vám nedali k nakouknutí originály, nemůže být jedinou vadou na kráse Vašeho vyúčtování. Máte tedy důvodnou pochybnost o správnosti Vám vyčíslené výše vyrovnání, nebo ne?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.