Vložil Justitianus, 12. Září 2021 - 8:52
celkové náklady dům 100% = 198843.62 Kč
základní složka dům 40% = 79537.448 Kč
spotřební složka dům 60% = 119306.172 Kč
počet korigovaných dílků dům = 18488.97 dílku

Při 24 stejných bytech, shodné úrovni vytápění a správně stanovených polohových koeficientech by průměrný počet korigovaných dílků pro byt (ke stanoveni spotřební složky) činil
18488.97/24 = 770.37 dílku
Ve Vašem případě je počet dílků ve vyúčtování téměř trojnásobně vyšší než činí průměr domu (2104.35 dílku). Napadá mne sedm možných scénářů:

  1. Porucha indikátoru
  2. Chybný fyzický odečet indikátoru
  3. Chyba při přepisování z odečtového listu do tabulky Excel nebo Calc
  4. Chyba v některém použitém koeficientu v tabulce Excel nebo Calc
  5. Při výměně indikátoru v něm nebyl naprogramován korekční koeficient
  6. Výrazně nadměrné větrání v bytě (dlouhodobě pootevřené okno v topném období)
  7. Indikátor ohlásil pokus o ovlivnění či odstranění a bylo použito „sankční“ ustanovení vyhlášky

Máte samozřejmě právo/povinnost podat námitku k vyúčtování. Námitku podejte písemně a adresujte ji Vašemu SVJ. Zároveň požádáte o nahlédnutí do všech podkladů použitých při rozúčtování (viz zákon č. 67/2013 Sb.). To je první nutný krok. Na základě toho je pak možné začít zjišťovat co je špatně a kde se stala chyba. (Případná „sankce“ podle bodu č. 7 měla ovšem být ve vašem vyúčtování rozepsána.)

V bytě máte dva indikátory. Tím začněte. Zkontrolujte je, měly by na displeji stále zobrazovat konečný stav předchozího zúčtovacího období. Pak zkontrolujte jaká čísla jste při odečítání podepsala a jaká čísla jsou vložena v tabulce pro rozúčtování.

Použité koeficienty se dají zkontrolovat podle seznamu korekcí a koeficientů v pravidlech rozúčtování pro dům. Nebo z rozúčtování předchozích let. (Koeficienty polohy, upevnění indikátoru, výkonu tělesa a započitatelné plochy se nemění – měly by být v každém roce stejné.) Pak je otázka zda koeficienty polohy jsou stanoveny správně s přihlédnutím k tepelným ztrátám místností; ovšem to nevysvětluje letošní výraznou odchylku od vyúčtování předchozích let.

Nevíme zda jsou souhrnné koeficienty naprogramovány přímo v indikátorech. Pokud snad ano, máte právo požadovat aby Vám SVJ prokázalo zda ve Vašich indikátorech jsou uloženy správné hodnoty podle pravidel rozúčtování pro dům. Taková kontrola by měla smysl jedině pokud došlo k výměně indikátorů a odchylka v náměrech se projevila až po této výměně.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.