Vložil Justitianus, 22. Duben 2021 - 9:35

Blacky, děkuji za upřesnění.

Takže doporučuji nahlédnout do stavební dokumentace domu. Měla by tam být uvedena niveleta (úroveň) terénu v době „kolaudace“ stavby. Jestliže vlastník sousední parcely zvyšuje úroveň terénu, je vhodné jej vyzvat aby uvedl vše do původního stavu. To platí bez ohledu na to, zda úpravy provedl sám, nebo jde o činnost osoby které umožnil pozemek užívat.

Dokumentaci skutečného provedení stavby, včetně „koludačních“ stavebních plánů, má podle zákona opatrovat právnická osoba SVJ. Nemá-li tyto dokumenty, ať se obrátí na stavební úřad. Pak bude možno hodnověrně zjistit zda došlo později ke zvýšení úrovně terénu na sousední parcele.

Nahrnutí zeminy ke stěně domu je možné hodnotit jako sousedské obtěžování imisemi podle § 1013 zákona č. 89/2012 Sb. (voda v zemině na pozemku souseda vniká do zdi + navíc zamezuje přístupu vzduchu k lícní straně zdiva a znemožňuje odvětrávat vodní páru ze stěny).

Justitianus

Pro jistotu píšu:
Je naprosto bezvýznamné že u dalši bytovky je „taky nejaka skladka předmětů tesne na fasade“. Do toho obci nic není. Je také naprosto bezvýznamné, že na obecním pozemku jsou nějaké „piskoviste, lavicky a posezení“. Pokud to obci vadí, ať je nechá jako vlastník pozemku odstranit. To vše jsou jen bezvýznamné výmluvy, nikoliv platné argumenty k věci.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.