Vložil ex člen výboru (bez ověření), 6. Únor 2021 - 19:43

Ideální je pokud slušní vlastníci jednotek v domě umí a chtějí vykonávat práci ve statutárním orgánu SVJ a vytvoří výbor. Pokud jim jejich jednotky navíc skutečně patří (nesplácejí hypotéku nebo není více majitelů u jednoho bytu) je to další dobrý předpoklad. Ručí více členů výboru jejich majetkem vůči SVJ.

Bohužel často se funkce ve statutárním orgánu vlastníci obávají, nerozumí právním, ekonomickým, účetním a technickým záležitostem. Nebo funkci již vykonávali a po zkušenostech s ostatními problematickými vlastníky již vykonávat nechtějí. Zejména pokud v domě bydlí a museli by problémové potkávat. Pokud se v SVJ nenajde zájemce, který umí a chce, tak nezbývá nic jiného než zvolit externího statutára.

Měli jsme jako statutára i jen předsedu – vlastníka jednotky přímo z SVJ. Vzděláním stavař, VŠ. Za funkci byl placen. Během několika měsíců udělal chyby v rozúčtování služeb, které poslal vlastníkům. Za právní služby utratil vysoké částky, řešil přitom standartní situace SVJ, za právní služby žádné výstupy, prostě ve fakturách uvedeno jako konzultace na telefonu…během několika měsíců utratil za právní konzultace více než předchozí výbor za 13 let. Roční limit na průběžné opravy chtěl násobně zvýšit, aby nemusel obhajovat a schvalovat před shromážděním. Stanovy chtěl změnit tak, aby méně než polovina vlastníků mohla schválit úvěr. Opravy začal, provedl jinak a za víc než bylo schváleno shromážděním a nakonec je ani nedokončil.

Několik let máme externího předsedu (jednatel a majitel s.r.o.). Výsledná cena správy je o 30 % nižší než u ex předsedy – vlastníka, opravy zvládá dokončit. Cena revizí zhruba stejná. Jasně, oproti úplně původnímu tří člennému výboru vše trvá delší dobu, cena oproti nákladům u výboru je o něco vyšší, musíme ho stále upomínat. Ale výsledná cena za správu je podstatně nižší a kvalita lepší než u předchozího předsedy – vlastníka jednotky.

Neplatí tedy vždy, že pokud vlastník jednotky z domu chce být statutárem je to lepší, musí současně i umět vykonávat funkci statutára za přiměřenou cenu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.