Vložil Justitianus, 6. Únor 2021 - 3:36
  • Pan Saitl (bez ověření) napsal: „… teoretický zodpovědnost nese firma coby právnická osoba, a nikoliv jednatele coby fyzické osoby. Rozumím tomu správně?“

Ne. Rozumíte tomu úplně špatně.

Podle § 159 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že nenahradil-li člen voleného orgánu právnické osobě škodu, kterou jí způsobil porušením povinnosti při výkonu funkce, ačkoli byl povinen škodu nahradit, ručí věřiteli právnické osoby za její dluh v rozsahu, v jakém škodu nenahradil, pokud se věřitel plnění na právnické osobě nemůže domoci.

Z uvedeného plyne, že pokud právnická osoba s.r.o. způsobí škodu, pak nejspíše statutáři porušili svou povinnost jednat s péčí řádného hospodáře (§ 159 odst. 1) a za tuto škodu odpovídají právnické osobě s.r.o.. Jsou vůči věřiteli této s.r.o. v postavení ručitelů a za jimi způsobené neuhrazené dluhy ručí celým svým majetkem.

Ten, komu škoda vznikla (nejspíše SVJ, nebo jednotliví vlastníci jednotek) může vymáhat na s.r.o. náhradu škody v plné výši. Pokud se věřitel nemůže náhrady domoci, bude samozřejmě vymáhat na ručitelích s.r.o. – tedy na statutárech.

Při tom si věřitel může vybrat na kterém ze statutárů bude vymáhat. Nejlépe na tom, který vlastní auto, byt, chatu, peníze na vkladních knížkách – zkrátka má majetek, který je možno zabavit a zpeněžit v exekuci na úhradu dluhů s.r.o.. Statutáři se pak mohou nějak vyrovnat se s.r.o. a mezi sebou navzájem.

Váš odlišný názor je naivní a rozporný s právem.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.