Vložil Justitianus, 5. Únor 2021 - 6:25

Pane Přihlížející, Váš dotaz týkající se požárního řádu by měl smysl jedině pokud by takový požární řád byl součástí vašeho prohlášení, nebo součástí stanov vašeho SVJ. Jinak by totiž ustanovení vašeho požárního řádu nebyla vymahatelná.

Podle § 31 vyhlášky č. 246/2001 Sb. platí, že požární řád upravuje základní zásady zabezpečování požární ochrany na místech, kde se vykonávají činnosti se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím.

Balkon bytového domu ovšem takovým místem není. Užívání bytového domu zpravidla spadá pod činnosti bez zvýšeného požárního nebezpečí podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona č. 133/1985 o požární ochraně. Proto není povinností SVJ mít vypracovaný požární řád pro balkony, a zpravidla ani pro jiné společné prostory bytového domu.


Pro úplnost uvádím, že např. grilování na otevřeném ohni na balkoně bytu by mohlo být pokutováno ze strany Hasičského záchranného sboru (činnost se zvýšeným požárním nebezpečím, otevřený oheň, shromažďování hořlavých látek). Kouřením cigarety, doutníku nebo dýmky na balkoně však zvýšené požární nebezpečí nevznikne.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.