Vložil aby bylo jasno (bez ověření), 1. Prosinec 2020 - 3:06

podle mne „Lhůta 30 dnů pro podání námitky totiž nezačala vůbec běžet!“ platí jen za situace,

že po obdržení něčeho, z čeho lze i jen mlhavě tušit, že by mohlo jít o vyúčtování záloh, se podá prenatální námitka nesrozumitelnosti, prenatální námitka některých zjevných špatností a srozumitelně formulovaná žádost o podklady s odkazem na §8/1 zák.!

Za takové situace platí, že příjemce čeká na (1) vyřízení prenatálních námitek (2) na doručení podkladů dle §8/1. Lhůta 30 dní dle §8/2 začne běžet nejen až po prokazatelném taxativním doložení podkladů ale až po doručení dalšího opraveného vyúčtování. Obě podmínky tedy musí platit současně. Tolik logika.

Opravené vyúčtování ale nemusí být opraveno SPRÁVNĚ (nejde ale o soulad s očekáváním příjemce!), ale musí to být vyúčtování ODLIŠNÉ, protože bylo li by TOTOŽNÉ – námitky lze mít za nevyřízené; jeli ODLIŠNÉ ale stále neSPRÁVNÉ – námitky lze mít za vyřízené ve lhůtě, ale implikuje to další námitky.


úkol: najděte chybu.
V čase T+(-90) podám žádost o podklady dle §8/1. V čase T+0 mi přijde vyúčtování nebo něco co se tak tváří. Do T+30 mohu podat námitky. V T+20 podám námitky. Do T+(20+30) by měly být námitky vyřízeny. V čase T+40 mi přijde opravné vyúčtování (to je pro mne jen takové, které tak je označeno! jinak pro mne základním vyúčtováním zůstane stále jen to, doručené v T+0). Do T+(40+30) mohu podat námitky. V T+65 podám námitky. Do T+(65+30) by měly by být námitky vyřízeny. V čase T+80 mi přijde opravné vyúčtování. Do T+(80+30) mohu podat námitky. V T+105 podám námitky… atd.

Tento příklad předpokládá, že „námitky“ nemohly být uplatněny ASAP anebo vznikaly (kupily se) s každým dalším opravným vyúčtováním opětovně, jinak by to soud vzal za obstrukci ze strany příjemce.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.