Vložil Justitianus, 3. Říjen 2020 - 7:51

Pane Kadleci, v první řadě byste měl citovat co o doručování praví vaše stanovy.

Z tohoto incidentu se poučte a upravte stanovy tak, aby okamžik doručení vyúčtování služeb byl postaven najisto. Případně aby vyúčtování (nebo alespoň upozornění o doručení vyúčtování) byla posílána také emailem, jestliže o to vlastník jednotky požádá.

Chcete-li se pokusit tvrditže SVJ nedoručilo vyúčtování, zkuste to; ale šanci na úspěch vám nedávám. Bude to tvrzení proti tvrzení: tři statutáři SVJ dosvědčí, že všechna vyúčtování byla vložena do poštovních schránek. Naprostá nečinnost příjemců služeb může být (a bude) vykládána tak, že vyúčtování jim bylo doručeno. Jinak by se přece ihned ozvali, že ano!

Kdo se nestará o svá práva, ten o ně přichází.


Podrobněji:

Podle § 7 zákona č. 209/2000 Sb. mělo vyúčtování služeb za rok 2019 být doručeno příjemcům služeb do 1. září 2020. Bylo to všeobecně známo ode dne 27.4.2021, kdy zákon nabyl platnosti a zároveň účinnosti. Je pouze problém vlastníků jednotek, že si seděli na zadcích a vůbec se nesháněli po vyúčtováních, která jim měla být doručena nejpozději v tento den.

Den doručení má vliv na počátek běhu jednoměsíční lhůty pro uplatnění námitek k vyúčtování (což Vy označujete slovem „reklamovat“). Takže i kdybyste vyúčtování dostal v budoucnu do ruky, tato lhůta už uplynula. K Vaší případné námitce k vyúčtování nebude SVJ přihlížet. To je důsledek toho, že jste se nestaral o vaše práva.

Dále se ptáte jaká je možnost získat od SVJ vyúčtování. Odpověď najdete v § 1179 zákona č. 89/2012 Sb. Podrobnosti o způsobu uplatnění Vašeho zákonného práva mohou být upraveny ve stanovách.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.