Vložil Pavel, 24. Květen 2019 - 16:32

Předsedo výboru,

účetní audit podle zákona č. 93/2009 Sb. není ve Vašem případě povinný.

Cena by se odvíjela od velikosti SVJ, problém je, že auditorů, kteří by dělali SVJ mnoho není. A audit i na malé SVJ nemá žádné úlevy, takže byste zaplatili nemalou částku.

Možná by stačilo, aby se na vedení účetnictví podívala účetní, která účtuje SVJ a není spojena s Vaším správcem. To vyjde určitě levněji.

Píšete, že stále platíte vše na účet družstva. Pokud běžný účet nezní na SVJ, ale je veden jako účet správce, tak máte jako členové výboru značný problém. Určitě pro SVJ co nejdříve založte účet znějící na SVJ. Pokud by Váš správce šel do konkurzu, tak do konkurzu spadnou i prostředky patřící SVJ a škodu by členové SVJ pochopitelně vymáhali po členech výboru pro porušení § 159 NOZ. Na „argumenty“ správce, že to tak dělá u všech spravovaných SVJ a že Vás to bude stát úsilí s převedením plateb, nehleďte.

Veškeré doklady by měly znít na SVJ, nikoliv na správce atd.

Takže nemusíte objednávat auditora, ale na druhé straně doporučuji udělat prověrku od nějaké schopné účetní. A toho nového vlastníka zapojte, pravděpodobně tomu alespoň trochu rozumí. Náklady na účetní ponese SVJ, ale asi se to vyplatí.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.