Vložil Misme, 18. Prosinec 2017 - 17:00

tep (bez ověření), dovolím si na vás navázat.

Nejdříve první citace: – u příjemců služeb, u nichž bylo zjištěno překročení limitních hodnot, bude náměr korigován korekčním koeficientem…

Zrovna u tohoto tvrzení si myslím, že je to žhavý adept na aktualizaci, tj. že v další verzi metodického pokynu se dočteme cosi jiného. Proč si to myslím? No, protože termín „korekční koeficient“ (v dané problematice) je spjat s označením „korekcí zohledňujících rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou“, jež jsou určeny pro „přepočty odečtů měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění u příjemce služeb“. O ;-) korekčním koeficientu pro korigování náměru při překročení limitních hodnot (čeho limitních?) příslušný zákon a vyhláška mlčí. Uvedené tvrzení lze vlastně vyložit i tak, že kromě „limitů v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy“ jsou rovněž stanoveny „limitní hodnoty náměru“.

A druhá citace: Dále je třeba zdůraznit, že u příjemců služeb, u kterých nebylo zjištěno překročení limitních hodnot, bude výše spotřební složky nákladů vycházet z náměrů, přepočtených podle požadavků technických norem, případně v souladu s doporučením výrobců měřidel, a korigovaných podle polohy místností v domě.

Tak k tomu bych zrovna ani žádnou kritickou připomínku k MMR neměla. Zde předpokládám, že limitními hodnotami jsou pravděpodobně myšleny náklady na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy, což by nebylo na škodu do pokynu doplnit s ohledem na ty mnou výše kritizované „limitní hodnoty náměrů“ – ať je jednoznačné, co „limitními hodnotami“ vlastně autor metodického pokynu myslí. Rozumím tomu sdělení tak, že ministerští vycházejí z ideje, že ctíme zákon a že proto si každý dům nechal spočítat příslušné koeficienty na míru pod hlavičkou energetického auditu. Bylo-li by tomu tak, tak velikost korekce by byla těsně svázána s každou vytápěnou místností v domě a zohledňovala by konkrétní „náročnost“ té které vytápěné místnosti na dodávku tepelné energie a vše by bylo ± OK. Problémem jsou v tomto případě české hlavičky a ručičky, které namísto toho, aby ctily zákon a případně i přemýšlely, převážně bezmyšlenkovitě opisují jakési údajně ;-) celosvětově univerzální korekční koeficienty, jejichž původ pravděpodobně není ani znám. Já se už delší dobu domnívám, že jde o výsledek nějaké bujaré pijatiky nebo sázky, jejímž cílem bylo učinit šprýmovní pokus nabídky (pod interní hlavičkou testu inteligence) nějakému poskytovateli služeb (viz definice uvedená v § 2 odst. a) zák. 67/2013 Sb.), no a ten tuto zázračnou tabulku nabídl jinému poskytovateli služeb a ten dalšímu… až se nám na české hroudě lavinovitě rozšířila a přitom s realitou a požadavky zákona nemá společného absolutně nic. Předpokládám totiž, že to jsou právě přesně ty korekční koeficienty, o nichž píšete ve svém příspěvku vy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.