Vložil MartinII, 22. Listopad 2017 - 12:20

Věra H. nepovažovala za nutné uvést zdroj, jen citovala. Takže zdroj za ni uvádím já. Je správné si přečíst vlákno z r. 2008 celé. Nespekuluji nad tím, zda by tehdejší přispívatelé (spec. ing. Klainová) měli za 9 let stejný názor jako tehdy.

www.portalsvj.cz/…-clen-vyboru

Správce a člen výboru

Vložil Anonymous, 16. Červen 2008 – 17:45 :: Ostatní

Dobrý den.

1. Může vlastník (fyzická osoba)vykonávat funkci správce a zároveň být i členem výboru ? Sám si vystavovat faktury za správcovství a úklid ? Pokud je to přípustné,kdo mu je v tomto případě musí schválit a podepsat ? 2) A pokud by byl správce jako právnická osoba, lze být zároveň placeným členem výboru ? Děkuji Hajnovič H.K. střet zájmů×

Přidat komentář

Správa domu vykonávaná členem výboru

Vložil N. Klainová (bez ověření), 16. Červen 2008 – 21:25

…výbor vykonává správu domu ze zákona. V některých SVJ zajišťuje výbor veškeré činnosti spojené se správou domu. Členům výboru za to přísluší odměna. Její výši schvaluje shromáždění. Výkon některých činností může být svěřen externímu správci – fyzické nebo právnické osobě, která má pro tuto činnost živnostenské oprávnění. Osobu externího správce schvaluje rovněž shromáždění. Za vykonávání některých činností souvisejících se správou domu je správci domu vyplácena smluvně dohodnutá cena – někde se nazývá „správní poplatky“. Tuto cenu fakturuje externí správce domu SVJ. Náklad je nákladem na správu domu. Externí správce může např. vést účetnictví SVJ, zajišťovat povinné kontroly a revize technických zařízení apod. Právní úprava nepřipouští, aby se člen výboru choval jako externí správce, tzn., aby svoji činnost SVJ fakturoval. Výbor je nejen výkonným, ale i statutárním orgánem SVJ. Příjmy členů výboru SVJ jsou považovány za příjmy ze závislé činnosti. Jiná možnost odměňování členů výboru SVJ v současné době neexistuje. Úklid nespadá mezi činnosti, které by měli vykonávat členové výboru SVJ ze zákona. Člen výboru, který provádí úklidové práce, je provádí nad rámec svých povinností. Odměňování se potom liší od odměn za výkon funkce, ale o tom tu už bylo psáno mnohokrát.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.