Vložil krcma, 15. Listopad 2017 - 13:29

Učni, pokusím se vysvětlit srozumitelně:

SVJ účetně rozlišuje služby a náklady na správu domu. Službami jsou mj. voda, energie, úklid, svoz odpadu. Správními náklady jsou mj. náklady na správní činnost, pojištění domu, účetnitví, odměny výboru, opravy.

Zatímco služby se účtují ve 3. účtové třídě (účty začínající č. 3, zpravidla na účtech 315), tak správní náklady se účtují v 5. účtové třídě. Přičemž 3. třída jsou účty majetkové, 5. třída nákladové.

Takže služby (voda, energie..) se účtují na účtu 315, tedy majetkovém účtu. Jako majetkový účet může vykazovat (a také zpravidla vykazuje) jak PS, tak KS. Samozřejmě i obraty na obou stranách, tedy jak MD tak Dal.
Účtuje se to tak, že budete mít třeba analytický účet na úklid domu (např. 315.001), kam budete po celý rok účtovat faktury od úklidové společnosti (předpis 315.001/321). Tento účet vykáže k 31.12. zůstatek ve výši ročních nákladů na úklid. Takže pokud platíte třeba 2000 Kč/měsíc za úklid, zůstatek bude 24000 Kč.
V dalším roce ale uděláte vyúčtování, kdy je celý tento náklad předepsán k úhradě vlastníkům (předpis 311/315.001, dohromady 24000 Kč). Jinými slovy, ten obrat na straně Dal, by měl vyrovnat konečný zůstatek z minulého roku.
Právě protože majetkové účty přebírají začátkem roku zůstatek z roku minulého, je potřeba jej vyrovnat zápisem na opačné straně účtu, jinak by se Vám tam kumulovaly náklady od vzniku SVJ.

Oproti tomu nákladové účty (začínající č. 5) počáteční zůstatek skutečně nevykazují, účtuje se zpravidla pouze na straně MD.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.