Vložil MartinII, 19. Duben 2017 - 9:08

Pokud jsem něco nepřehlédl, tak Bali se již neozvala.

A/ Co to je „soudkyně prohlásila koncentraci“ ?

B/ Pokud není nikde stanoveno (třeba i mimo NOZ), že to co se má schvalovat, je nutno mít možnost si přečíst, tak doufám, že soud by to uznal. Stanovy jsou smlouva mezi jednotlivými členy společenství (třeba i neplatiči) a mezi výborem a těmi ostatními (zejména povinnosti výboru a práva ostatních). Takže proč bych mělo výboru projít, že se ti ostatní neměli možnost se smlouvou předem seznámit.

C/ Další otázka je, zda mají stanovy závady. Ty je možné doufám napadnout dodatečně ve lhůtě, i když má výbor zřejmě možnost, nechat znovu o stanovách hlasovat a napravit procedurální nedostatky (bod pozvánky, účast vč. PM).

Jinak by mi snad nevadilo, když spolek (zde společenství) přijme něco i když není možné sehnat dostatečný počet vlastníků (hlasů) k účasti na schůzi.

My jsme dostali (včas !) zoufalý návrh stanov z dílny advokáta, a přesto nikdo neměl předem připomínky, že je jasné že je (stanovy) nikdo nečetl. Takže ono je někdy (nebo dost často) fuk, zda „ovce“ dostanou stanovy předem či nikoli.

Kolik členů společenství

  • ví, kde má aktuální stanovy k porovnání ?
  • vůbec kdy aktuální stanovy četlo ?
  • si vyhledalo na internetu vzory stanov ?
  • si vyhledalo v NOZ povinné náležitosti stanov ?

Krom toho, kolik členů společenství

  • se kdy zajímalo o Prohlášení vlastníka ?
  • archivuje zápisy a sleduje, jak se plní usnesení ?

To se týká i jiných otázek (výběrová řízení, zájem o dluhy sousedů), které také vlastně by mohly/měly ve stanovách být, krom těch kogentních ustanovení, o kterých není zcela jasné, která to jsou. Guru NOZ, prof. Eliáš vysvětloval, že to jsou ta, kde je je uvedeno (zhruba parafrázováno) „zapovídá se“, „nařizuje se“, a kde je přesně určena třeba lhůta „do kdy“.

Kolik členů společenství četlo NOZ aspoň od § 1158. To se týká nejen bytového spoluvlastnictví, ale i dalších kapitol NOZ (spořebitelské smlouvy) ?

Nechť si tazatelka vyhledá diskusi ke kogentním ustanovením, např.

http://www.portalsvj.cz/…0–2-kogentni

http://www.portalsvj.cz/…-v-noz-a-zok

http://www.bulletin-advokacie.cz/…kem-zakoniku

vč. fotografie prof. Eliáše

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.