Infomace o správě SVJ

Vložil Pavlásek (bez ověření), 20. Březen 2017 - 5:03 ::

Dobrý den,

zde (http://www.portalsvj.cz/…huji-alespon#…) je uvedeno mnohé, co lze požadovat podle §1179 NOZ. Je to ale opravdu pravda?

V §1179 NOZ se uvádí: „Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.

Takže, když budu chtít zjistit jaké smlouvy byly uzavřeny a v jakých souvislostech – protože mám prostě indicie, že to nebylo ani v souladu s nějakým usnesením a ani to nesloužilo ke právě domu – mohu jít „se seznámit“ a „nahlídnout“.

Oba dva úkony „se seznámit“ a „nahlídnout“ chápe správce (a SVJ též) zcela doslovně (a údajně i souladně s výkladem nějakéko pisálka „Pražáka Zdeňka“), tzn. ani jedno z toho podle tohoto výkladu neumožňuje vymáhat a vymoci přehledy jinak, než pouze k „seznámení se“ a pouze k „nahlídnutí“ – u nás formou max. 1/2 hodinového prohlížení si listin na přepážce u správce a jeho věčně našňupnuté úřednice, v jeho pracovní době, která je v Po,St od 9:00 do 14:00. V této době je ale u něj frmol, protože tam různí činovníci jiných SVJ nosí něco do účetnictví a něco si odnášejí, prostě soustředit se na nějaké vyhledání „něčeho“, není reálně možné.

Bylo mi už ale také striktně řečeno, že „vyhledání něčeho“ není ani „seznámováním se“ ani „nahlídnutím“ a že musím vědět přesně, co chci „nahlížet“. Na minulou odchodnou mi dále účetní sdělila, že „nahlížet“ není totéž co „studovat“ a že k seznámení bude od příště stanoven časový limit.

Musím tedy platit nějaké náklady, které si SVJ vymyslí, aniž bych mohl vůbec zjistit jaké. Nevím jaké a nevím zda je neplatím za neplatiče případně za kamarády výboru-SVJ. Máme u nás dluhy za půl-mega a já nejsem sto zjistit vo co jde.

Existují vůbec nějaká rozhodnutí soudů ohledně výkladu práva dle §1179 NOZ? (protože takový popsaný postup, a to i autorem odborné publikace (JUDr. Pražák) se mi zdá nestoudné resp. zcela nesmyslné, protože takové „seznámení se“ může sloužit jen ke zjisštění, jakou barvou písma jsou ty které dokumenty vytištěny, ale to je tak vše. Velkou část má správce jen v počítači a úřednice mi samozřejmě odmítla nechat koukat na monitor s tvrzením že nemá čas jen na mne a že musí „makat“.)

Případně jak postupujete u Vás.

Děkuji za rady. Pavlásek

PS: nejdem členem výboru, výbor nijak vstřícný není a správce dělá jen to co mu výbor zadá písemně.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.