Vložil P.T. (bez ověření), 17. Leden 2017 - 11:21

Jsme okres z „chudého“ regionu, 250 tisíc Kč v hotovosti nemá žádný vlastník. Úvěr je jediná možnost a troufám si tvrdit, že žádná banka v ČR individiuálně nikomu nepůjčí nezajištěných 250 tisíc na úrok 1,47 %. V lepším případě na spotřebáku dostanete 5,9 %, pokud jste hodně bonitní (Erste, RB, Equa). Proto je výhodnější, aby úvěr na sebe vzalo SVJ, kterému takový úrok banka nabídne.

Kupodivu ale v domě nemáme žádné dluhy, pouze asi 50 tis. Kč, které leží v insolvenci, to skoro žádný dluh není, všude okolo jsou dluhy půl milionu až milion. Překvapivě v domě nemáme nikoho v exekuci a je tu jen jeden bývalý vlastník, který splácí svých 30 % v rámci oddlužení. Náš dům se drží, máme rozumné vlastníky. Otázka je, jestli však v budoucnosti se i v našem domě nezačnou koncentrovat neplatiči a nepřizpůsobiví. Za 15 let by se mohlo ukázat, že úvěr neutáhneme, protože 10 % vlastníků bude trvale dlužit (současná realita jiných domů okolo nás).

Pro informaci, byty 2+kk až 4+1 v našem okrese se na trhu prodávají za cenu 200–350 tisíc Kč, tuto cenu určuje i odhadce v odhadech pro banky.

Proto přemítám, zda se bance uvázat na 20 let s fixem 1,47 %, bez možnost zasáhnout do úvěrové smlouvy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.