Vložil MartinII, 19. Leden 2017 - 9:04

Pane, „výlučné užívání“ jste takřka jistojistě pomotal k obrazu svému. Za svou osobu přiznám, že záležitost vlastnictví oken v bytě a péčí o ně by měla být řešena jinak než je. Většinou jsou chápána jako společná, pokud není v Prohlášení uvedeno exaktně něco jiného. Používá se obrat „jestliže Prohlášení v otázce oken mlčí, jsou okna považována za společnou část domu“. Ale, aspoň dle mne, pokud o ně pečuje vlastník bytu, tak je to s vlastnictvím oken a péčí o ně kočkopes, protože se o ně nestará uklízečka jako o ostatní okna (vstupní dveře, mezipatra).

Připomínám, že tazatel řeší svolení s výtahem od vlastníka X vers. proplacení jeho oken, a nemá v Prohlášení nic o částech domu, ve „výlučném užívání“. To už jsme někde jinde, jak se tak zde v příspěvcích na základní otázku často stává.

1/ Co máte uvedeno o společných částech ve výlučném užívání v Prohlášení ?

My toto: „Společné části budovy, kteréžto části budovy jsou společné pouze vlastníkům jen některých jednotek, nejsou vymezeny“

2/ Zkuste hledat „výlučné užívání“ zde nebo i jinde. Pomohu vám

  1. http://www.portalsvj.cz/…ucne-uzivani

Platba za výlučné užívání Vložil Kubík (bez ověření), 17. Květen 2016 – 10:39

Dle § 1180 NOZ platí … „Domnívám se, že společné části ve výlučném užívání některých vlastníků by měly být definovány v prohlášení nebo ve stanovách (nemělo by stačit jen rozhodnutí shromáždění bez úpravy stanov či prohlášení)“.

  1. http://www.svjonline.cz/…oz-892012-sb

Společné části domu dle nového občanského zákoníku (NOZ 89/2012 Sb.) Jako společnou část přenechanou do výlučného užívání některému z vlastníků jednotek si lze představit např. balkon nebo lodžii stavebně navazující na bytovou jednotku. Přestože je lodžie užívána výlučně vlastníkem nebo obyvateli bytové jednotky, nenáleží k jednotce, ale jde povinně o společnou část nemovitosti. Stejnému režimu podléhají i sklepy, resp. sklepní koje, garáže nebo garážová stání.

/autor: Mgr. Zuzana Dědečková, advokátka/

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.