Vložil Emil. (bez ověření), 24. Říjen 2016 - 10:24

Rozumná osoba odpovědná za správu domu naopak potvrzení vystaví, jednoduše proto, protože jí to ukládá zákon. Když to neudělá, může prodejce SVJ žalovat, že mu způsobilo nesplněním zákonné povinnosti vyplývající z § 1186 NOZ škodu, protože kupec od koupě kvůli nedodanému potvrzení odstoupil, anebo požadoval kvůli nedodání potvrzení snížení kupní ceny jednotky.

Źe nikdy nemůžete mít jistotu, že správce udělá vše v souladu se zákonem? To přece platí i pro vedení účetnictví správcem, rozúčtování služeb prováděné správcem, vyúčtování příspěvků na správu a všechny ostatní činnosti prováděné správcem. Odpovědnost za chyby správce byste si měli ošetřit ve smlouvě se správcem. Odpovědná je v prvé řadě samozřejmě osoba odpovědná za správu, ta ale může případné škody způsobené správcem následně uplatnit u správce dle smlouvy.

Díky potvrzení tak nabyvatel získá jistotu, zda a kolik dluží. Vaše obava, že kdo nemá zájem o přechod kupních závazků, tak byt nekoupí, je lichá. Kupující si takový byt klidně koupí, když si s prodejcem vyjedná, že o dluh uvedený v potvrzení se sníží kupní cena jednotky. Pokud se prodejce s nabyvatelem takto nedohodne, nebo jinak nevyrovná, bude prostě jeho jednotka neprodejná. To donutí dlužníky před prodejem jednotky buď dluhy uhradit, nebo se s nabyvatelem vyrovnat, což je pozivní jak pro nabyvatele, tak pro SVJ.

Rozhodně si nemyslím, že by se měl zpomalit trh s byty. Ti co dluhy mají a budou chtít prodat, tak prostě budou muset přistoupit na vyrovnání dluhu s nabyvatelem při prodeji např. snížením kupní ceny. Pokud některý kupující naletí proto, že si z neznalosti zákona nevyžádá potvrzení, tak to bude znamenat jen to, že si na to ostatní kupující dají příště pozor.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.