Vložil Kubík (bez ověření), 25. Duben 2016 - 17:25

Michal B.: "Uvědomte si, že § 1214 NOZ se týká pouze „Hlasování mimo shromáždění“

Hlasování na shromáždění upravuje § 1206 a v něm se uvádí, že se k přijetí rozhodnutí vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů. Kdy je podle zákona potřeba vyšší počet hlasů je právě případ, kdy se mění poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku a vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek. I když je to uvedeno v § 1214 vztajujícímu se k hlasování mimo shromáždění, jsem názoru, který zastává i velká část odborné veřejnosti, že se to vztahuje i na rozhodování na shromáždění.

Michal B.: „Potřebná většina na Shromáždění je dle § 1169 jiná“

Ustanovení § 1169 vyžaduje kromě souhlasu většiny vlastníků na shromáždění také předchozí písemnou dohodu dotčených vlastníků, což je v našem případě souhlas všech vlastníků.

MIchal B.: „Navíc se o poměru výše příspěvků na správu domu v §1169 vůbec nic nepíše, takže může být upraven jinak, než dle spoluvlastnických podílů.“

Jinak může být upraven podle § 1180 „Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.“ V tom případě je potřeba též souhlas všech viz § 1214, jak vysvětluji v první odpovědi.

Michal B.: „Výše příspěvků na správu je dle §1200 odst. 2g určena ve Stanovách bez jakéhokoliv omezení.“

Vámi odkazovaný § 1200 v odst. 1 vyžaduje ke schválení souhlas všech. Způsob určení výše příspěvků placených jednotlivými vlastníky jednotek není bez jakéhokoliv omezení, upravuje ho ustanovení § 1180 NOZ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.