Vložil lake, 25. Březen 2016 - 8:15

Neznám bohužel takový rozsudek. Buďte první.

Existuje dosti rozsudků v případech, kdy vlastník začal napřed bez protestů platit na neurčitý účel (bez ohledu na slovní označení té platby), později platit přestal a nechal se společenstvím zažalovat. Nemohl mít v takto vedeném sporu úspěch.

Soudy vždy posuzují případ podle obecných pravidel o právních úkonech. Kdo jednou začal bez protestů hradit stanovenou částku, dal tím konkludentně souhlas jak s výší té částky, tak s jejím určením. Přijal tedy dobrovolně konkrétní závazek a nemůže se z něj již žádným legálním způsobem vyvléci. Kdo se nestará o svá práva, ten o ně přichází.
----------------------------------------------------------------------------

Samozřejmě je možno dosáhnout úspěch u soudu při VČASNÉM napadení platebního předpisu označeného zmatečně „fond oprav“. Zejména v případě, kdy v účetnictví SVJ se žádný fond nevytváří. K tomu viz lhůta pro napadení usnesení shromáždění.

Podle § 557 NOZ platí, že „připouští-li použitý výraz různý výklad, vyloží se v pochybnostech k tíži toho, kdo výrazu použil jako první“.

Jestliže tohoto výrazu použilo jako první SVJ, pak výklad výrazu může provést vlastník jednotky k tíži SVJ. A protože pojem „fond právnické osoby“ má svůj jednoznačný význam v účetní a daňové oblasti, nebude mu činit žádné obtíže trvat na tom, že povinnost hradit na takový účel vlastníkovi nevznikla. Bude to pak pouze SVJ, kdo bude povinen tvrdit a prokazovat, že SVJ skutečně vytváří v účetnictví fond, že existují písemná pravidla pro tvorbu a čerpání tohoto fondu, a zejména že povinnost hradit na takový účel ukládá vlastníkovi prohlášení vlastníka budovy, nebo stanovy, nebo zákon.

Pokud SVJ přizná, že ve skutečnosti se jedná o zálohy, nikoliv o fond, pak předpis plateb na fond byl od počátku neplatný. Vlastníkovi vznikne povinnost hradit zálohy teprve od okamžiku, kdy mu SVJ oznámí předpis platby se správným označením.

I v tom případě však trvá povinnost SVJ prokázat důvod platby (to jest prokázat zda jde o příspěvek, nebo o zálohu krátkodobou, či dlouhodobou, na jaký konkrétní účel je dlouhodobá záloha určena, jaká je doba použití dlouhodobé zálohy, a zda se prokazatelně jedná o zálohu na náklady, které bude nutné vynaložit na správu domu).

  • Režim zálohových plateb se v SVJ(2000) řídí podle § 15 odst. 2 ZoVB, případně podle stanov.
  • V SVJ(2012) to musí být definováno jedině ve stanovách, neboť NOZ o zálohách na správu mlčí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.