Vložil lake, 20. Březen 2016 - 23:44

Zděšený čklen SVJ napsal: „Na tomto serveru jsem vícenásobně četl tvrzení o nemožnosti vybírat dlouhodobé zálohy na správu domu a pozemku u SVJ založených po 1.1.2014. “

Tak to tedy nejspíše neumíte číst, nebo nejste schopen porozumět psanému textu v českém jazyce.

Pravda je jiná, než tvrdíte: Zde se psalo o tom, že vlastník jednotky nemá zákonem uloženu povinnost hradit jakékoliv dlouhodobé zálohy na správu.

Každý, kdo si přečetl NOZ alespoň jednou, ví dobře, že práva a povinnosti vlastníků jednotek jsou obsaženy ve stanovách SVJ(2012). Poddle § 1200 odst. 2 NOZ platí, že „stanovy obsahují (…) pravidla pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek“ .Případná soukromoprávní povinnost hradit dlouhodobé zálohy na správu může tedy být uložena stanovami, včetně podrobností (způsob stanovení výše a doby použití záloh, vázání záloh na existenci schválené Reserve study – neboli dlouhodobého plánu oprav a údržby domu, atd, atd.)

Co je v konkrétních stanovách jednoho konkrétního SVJ ovšem netušíme. To by si pan zděšený člen SVJ musel v těch stanovách napřed přečíst, namísto psaní nepravdivých tvrzení zde.


----------------------------------------------------------------------------------------

K dalšímu Vašemu nepravdivému tvrzení:
Pouhá jednoslovná zmínka o zálohách v pouhém podzákonném nařízení vlády č. 366/2013 Sb. samozřejmě není uložením zákonem stanovené a vymahatelné povinnosti.

Pane Zděšený člene, přestaňte se zde ztrapňovat. Podle článku 2 odst. 3 Listiny základních práv a svobod platí, že „každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá“. Při této Vaší úrovni neznalostí nemá diskuse s Vámi žádný smysl.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.