Vložil Poznamka (bez ověření), 6. Březen 2016 - 18:01

Odkazovaný text:
V SVJ se celá léta běžně účtovalo, účtuje a bude účtovat o předpisech záloh jako o povinnosti vlastníků jednotek hradit zálohy a současně jako o pohledávce SVJ za vlastníky jednotek z titulu záloh (na správu a služby). (Pozor, nezaměňovat se zálohovými fakturami, o kterých se neúčtuje).

Zatímco do konce roku 2015 to SVJ neměla na rozdíl od podnikatelů umožněno v žádném účetním předpisu, účetní si z toho většinou nic nedělali, protože věděli, že jinak ani nelze správně vyjádřit zúčtovací vztahy mezi SVJ a vlastníky jednotek.

Nedělali si nic ani z nejrůznějších diskusí na tohle téma. Jednu sérii takových debat si můžete připomenout třeba tady: Účtování o předpisu záloh

Pro všechny, kdo obhajovali účtování o předpisech záloh, mám konečně dobrou zprávu. Na odboru 28 MF už měli dost připomínek a konečně upravili

ČÚS 411 Zúčtovací vztahy.

4.2.1. Na příslušných účtech účtové skupiny 32 – Závazky se účtuje zejména o:

c) pravidelně se opakujících zálohových platbách od uživatelů bytů a nebytových prostor, o předpisech zá­loh.

Stejná možnost měla být logicky uvedena i v ČÚS 413 Vlastní zdroje a dlouhodobé závazky pro účtování předpisů dlouhodobých záloh na správu. Autoři ČÚS to jistsě napraví při nejbližší aktualizaci ČÚS.

N. Klainová

3. 3. 2016

Více zde: http://klaiex.webnode.cz/…py-uctovani/

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.