Vložil lake, 26. Leden 2016 - 21:48

Pane Davide, to je ale jiný případ než ten, o kterém jste diskutoval předtím. S převzetím správy to nemá žádnou spojitost.

Pokud po Vás družstvo požadovalo platby na nějaký svůj vlastní vnitřní účel (DZOI), a zároveň z toho splácí svůj úvěr bance, pak se dopouští trestného činu podvodu. Splácení úvěru samotného není nikdy účetním nákladem. Proto tyto částky nejsou u družstva nákladem na správu domu. Nemohou být spláceny ze záloh, určených na úhradu oprav a investic. Vám pochopitelně nevznikla povinnost žádnou částku DZOI hradit.

DZOI nejste povinen hradit ještě z jiného důvodu. Zkratka „DZOI“ znamená dlouhodobá záloha na opravy a investice. Vlastník jednotky však není povinen hradit žádné dlouhodobé zálohy na investice! Je pouze povinen hradit zálohy na budoucí nutné náklady podle § 15 odst. 2 ZoVB.

Dále: Tyto zálohy jsou podle ZoVB určeny pouze na „předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech“. Náklad na zateplení však už byl vynaložen v roce 2012, a do těchto záloh nespadá. Vás to tedy nezajímá. Děláte dobře, že neplatíte.

Družstvo není správcem domu ze zákona. Může být snad „osobou pověřenou správou domu“, uvedenou v prohlášení vlastníka podle § 4 odst. 2 písm h ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.