Vložil lake, 26. Leden 2016 - 12:54

Aktivní legitimace znamená, že osoba je oprávněna podat žalobu.
Pasivní legitimace znamená, že osoba může být žalována.

  • Podle § 11 odst. 3 ZoVB platí, že při rozhodování o nikoliv důležité záležitosti se vlastník může obrátit na soud „při rovnosti hlasů, nebo nedosáhne-li se potřebné většiny nebo dohody“. Řádně přehlasovaný spoluvlastník takové právo nemá.
  • Podle § 1128 NOZ platí, že při rozhodování spoluvlastníků o běžné správě společné věci se spoluvlastník může obrátit na soud jako „spoluvlastník opominutý při rozhodování o neodkladné záležitosti“.
  • Podle § 1130 NOZ platí, že při rozhodování o společné věci se spoluvlastník může obrátit na soud jako „přehlasovaný spoluvlastník, jemuž rozhodnutí hrozí těžkou újmou, zejména neúměrným omezením v užívání společné věci nebo vznikem povinnosti zřejmě nepoměrné k hodnotě jeho podílu“. Může soudu pouze navrhnout, aby toto rozhodnutí zrušil.

V případě tazatelky nejsou splněny podmínky ani podle ZoVB, ani podle NOZ. Proto vlastník jednotky není aktivně legitimován k žalobě ve věci zakoupení hasicích přístrojů v ceně 9000 Kč (není oprávněn podat žalobu ani na SVJ, ani na spoluvlastníky). Je povinen podřídit se přijatému většinovému rozhodnutí, nebo ať ukončí svůj spoluvlastnic­ký vztah.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.