Vložil lake, 5. Leden 2016 - 23:54
  • Ondatra napsala: „Pane Laku, takovéto rozhodování je ovšem zcela nadbytečné, když nejenomže zákon toto rozlišování nezná, ale naopak, mezi rozhodováními tak jak jste je označil výslovně klade rovnítko.“

Jestliže něčemu nerozumíte tak hluboce, nebudu Vám to ani vysvětlovat. Byla by to oboustranná ztráta času. Takže prokažte co tvrdíte: citujte zde tu část zákona, případně judikát, ve které(m) se výslovně klade rovnítko mezi rozhodováním spoluvlastníků o společném majetku a rozhodováním členů právnické osoby o záležitostech právnické osoby.
--------------------------------------------------------------------

Volba předsedy:
To je samozřejmě vnitřní rozhodování mezi členy statutárního orgánu (výboru). Ti si volí ze svého středu předsedu. To je typický projev spolkové autonomie. Čili jde o vnitřní záležitost (vlastní správa právnické osoby samotné). Nejde o rozhodování spoluvlastníků o společné věci.

Volba toho, zda do domu bude dodávána voda:
Nejasný dotaz. Do bytového domu je zpravidla dodávána voda, a byla dodávána i před tím, než byl dům rozdělen na jednotky. Není o čem hlasovat. Pokud míníte, že se má teprve vybudovat např. studna, vodárenské zařízení a rozvod vody v domě, pak jde o typické rozhodování spoluvlatnické: hlasuje se o modernizaci majetku, případně o pořízení nové věci, která se má stát společným příslušenstvím do­mu.

Volba toho, zda se dům pojistí:
Pojištění cizího majetku správcem tohoto majetku upravuje NOZ v části „Inventář, jistota a pojištění“. Tak si to přečtěte. Správce pojistí cizí majetk buď na základě smlouvy s beneficientem, t.j. na základě stanov SVJ (§ 1423 NOZ), nebo o pojištění rozhodne sám (§ 1427 NOZ). V obou případech jde o pojištění na náklady beneficienta.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.