Vložil lake, 4. Leden 2016 - 19:03

Pan Evžen to nenapsal úplně přesně.

Při spoluvlastnictví v obecném smyslu tj. v podílovém spoluvlastnictví rozhodují spoluvlastníci o společné věci jednou polovinou hlasů všech spoluvlastníků, případně dvěma třetinami hlasů všech spoluvlastníků, případně je nutný souhlas všech spoluvlastníků.

Při spoluvlastnictví společné věci, založené vlastnictvím jednotek, je rozdíl pouze v tom, že spoluvlastníci nerozhodují o celé budově, nýbrž pouze o té části budovy, kterou mají ve spoluvlastnictví. Samotné rozhodování se děje naprosto shodně: jednou polovinou hlasů všech spoluvlastníků, případně dvěma třetinami hlasů všech spoluvlastníků, případně je nutný souhlas všech spoluvlastníků.

Výjimka je obsažena v ustanovení § 1214. Tato výjimka se uplatní pouze při současném splnění těchto tří podmínek:

  1. Jde o dům rozdělený na jednotky podle NOZ.
  2. Bylo svoláno zasedání shromáždění, avšak o předložené věci se nerozhodlo pro nezpůsobilost shromáždění usnášet se.
  3. K téže věci bylo vyhlášeno opakované hlasování, tentokrát mimo zasedání (per rollam).

Může se tedy skutečně stát, že při řádném průběhu shromáždění by se určitá záležitost rozhodovala podle § 1129 NOZ dvoutřetinovou většinou všech. Jestliže však vlastníci byli líní dojít na řádně svolané shromáždění, bude se o téže věci hlasovat podruhé. V tomto opakovaném hlasování platí „za trest“ snížené hlasovací kvorum, a to nadpoloviční většina všech vlastníků jednotek.

Proč tomu tak je? Vysvětlím.

Podílet se na správě svého majetku je nejen právo, ale i povinnost každého vlastníka jednotky. Jestliže někteří vlastníci jsou nečinní, poškozují tím ty vlastníky, kteří se o společný majetek chtějí řádně starat. Snížené kvorum je tedy pobídkou – či trestem – pro lhostejné vlastníky: nedojde-li dotyčný na shromáždění a zůstane sedět u televize, rozhodne se napodruhé i bez něj a sníženým kvorem.

Určitě není pravda, co uvedl pan Ignác: že o správě společné věci by se snad mohlo rozhodovat „1/4 podílem“. Nejnižší možné kvorum pro spoluvlastnické rozhodování je nadpoloviční většina hlasů všech vlastníků jednotek, podle § 1128 NOZ. Ani při speciálním hlasování podle § 1214 nemůže toto minimální kvorum klesnout níže.

Nižší kvorum, uvedené v § 1206, se použije při rozhodování o jiných záležitostech, než je správa společné věci.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.