Vložil Evžen (bez ověření), 4. Leden 2016 - 17:42

Z obecných ustanovení o spoluvlastnictví Díl 4 oddíl 1 vyplývá, že se týká práva k vlastnictví věci, které náleží více osobám – spoluvlastníkům. Bývá označováno též jako „podílové spoluvlastnictví“ Oddíly 1 až 4 Dílu 4 „Spoluvlatnictví“ upravují obecně „spoluvlastnictví věci“ – lze zjistit z obsahu těchto ustanovení.

Oddíl 5 „Bytové spoluvlastnictví“ upravuje speciálně jednu část „spoluvlastnictví“, jak vyplývá z ustanovení § 1158 a to „Bytové spoluvlastnictví je spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím jednotek.“

Ignáci uvedl jste:

„tvrdíte, že o správě společné věci (bez SVJ) rozhodují vlastníci 1/2 – 2/3 většinou, zatímco o správě společné věci (se SVJ) rozhodují vlastníci 1/4 podílem? V obou případech se může jednat o stejný dům a stejný pozemek.“

Není to napsané přesně. Při spoluvlastnictví v obecném smyslu tj. v podílovém spoluvlastnictví rozhodují spoluvlastníci o společné věci 1/2 – 2/3 v domě, který nebyl rozdělen prohlášením na jednotky tj. nejde o bytové spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím jednotek. Spoluvlastníci nevlastní konkrétní jednotky, nýbrž podíl na celém domě.

Bytové spoluvlastnictví naproti tomu vznikne až po rozdělení domu na jednotky prohlášením vlastníků, kdy je spoluvlastnictví nemovitosti založeno vlastnictvím jednotek. Znamená to, že bytovým spoluvlastnictvím se řídí nejen v domech, kde vzniklo SVJ, ale také v domech, kde ještě SVJ nevzniklo. Pro SVJ je pak v části „bytové spoluvlastnictví“ vyhrazena ještě doplňující samostatná část, ve které jsou uvedeny i vzpomínané § 1210 a 1214 upravující hlasování v SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.