Vložil lake, 15. Prosinec 2015 - 14:28

Pokud ve stanovách je určena částka 30 Kč/m2, je to závažná informace. Jistě víte, že práva a povinnosti člena SVJ určují stanovy. Co je uvedeno ve stanovách SVJ je tedy bez dalšího prokazování vymahatelné. Bez znalosti obsahu stanov se ale nemohu vyjádřit konkrétně.

Zároveň však podle § 4 odst. 2 ZoVB platí, že prohlášení vlastníka budovy musí obsahovat „… pravidla pro přispívání spoluvlastníků domu na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu, popřípadě domu jako celku, …“

Takže povinnosti vlastníka jednotky (včetně povinností k úhradě částek na účet SVJ) je třeba posoudit v první řadě podle prohlášení vlastníka budovy a také podle obsahu stanov.

Jisto je, že splácení vlastního úvěru SVJ – právnické osoby není nákladem na správu domu. Je tomu tak proto, že ani předchozí přijetí úvěru od banky nebylo účtováno jako výnos ze správy domu. Jde pouze o vnitřní hospodaření samotného SVJ. Vlastníků jednotek se právní vztah mezi SVJ a bankou nijak netýká, pouze mají obecný zákonný ručitelský závazek za veškeré dluhy SVJ.

Zajímavý je stav vymáhání pohledávek za tehdejšími vlastníky jednotek. Pohledávky vznikly v roce 2011 tím, že SVJ vynaložilo náklad na opravu či zhodnocení cizího majetku. Jestliže SVJ nezačalo s vymáháním těchto pohledávek, jsou dnes již promlčeny. Objektivní hůta byla (podle zákona č. 40/1964 Sb.) tříletá. Pak se na tento případ vztahuje odpovědnost SVJ za škodu, která Vám vznikne tím, že budete nucena splnit Váš ručitelský závazek vůči bance. Částku pak můžete vymáhat na SVJ. Zajímavá by pak byla aplikace § 159 NOZ o odpovědnosti členů statutárního orgánu za způsobenou škodu, jestliže konec promlčecí lhůty pro zahájení vymáhání připadl na období účinnosti NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.