Vložil lake, 25. Říjen 2015 - 8:06

Pane Korky, opět nediskutujete k věci. Jste jako pokažený gramofon. Tato diskuse je o tom, že SVJ nemá zákonnou povinnost poskytovat služby vlastníkům jednotek. Pokud tvrdíte opak (že SVJ takovou zákonnou povinnost má), jste povinen to prokázat. Zatím se Vám to nepodařilo. Tak kde to vázne?

Tvrdíte, že „odběratelem je SVJ“. O tom se zde ale nediskutuje! Téma je jiné: zda SVJ je poskytovatelem služeb ze zákona. Neprokázal jste to ale žádným zákonným ustanovením.

Ani vaše tvrzení že „odběratelem je SVJ“ jste neprokázal. Vlastníci jednotek v domě mají smluvní volnost. Sjednali si možná nějakou smlouvu s jinou osobou než se SVJ. Nebo mají vlastní studnu a domovní čističku, nebo jímku na splaškovou vodu. Co Vy o tom víte? Co je Vám vlastně do toho? Vy nejste zákonodárce, abyste jim určoval jejich chování.

To je jako byste tvrdil, že SVJ má zákonnou povinnost vzít si v bance úvěr.
Je to pitomost a já tvrdím, že SVJ takovou zákonnou povinnost nemá.
Nu, pokud si vlastníci odhlasují nějakou opravu, na kterou nemají peníze, mohou hlasováním shromáždění donutit SVJ, aby si vzalo úvěr či půjčku. Třebas v bance. Ale žádná zákonná povinnost samozřejmě neexistuje.
Úplně stejně je to se smlouvou mezi odběratelem a dodavatelem vody. Na počátku zcela chybí ta zákonná povinnost. Smlouva o odběru vody je teprve druhotně důsledkem soukromoprávního rozhodnutí vlastníků jednotek o tom, že jim SVJ má poskytovat nějakou službu. Není to důsledek zákonné povinnosti SVJ poskytovat jim službu.
Pletete si příčinu a následek.

Zákon č. 67/2013 také neobsahuje co tvrdíte – ani nejste schopen z něj nic k věci ocitovat. To o něčem svědčí, že ano. Zákon č. 67/2013 Sb. jednoznačně uvádí ve svém § 3, že „Rozsah poskytovaných služeb si poskytovatel služeb a příjemce služeb ujednají“. Vlastníci nejsou povinni si nic ujednávat právě jen se SVJ, mohou si poskytování služeb ujednat s kterýmkoliv poskytovatelem, budou-li si to přát. Dokonce nejsou povinni si ujednat poskytování služeb vůbec. Pan Korky není dozorce v koncentráku, aby jim přikazoval co smějí a co ne.

To vše záleží pouze na konkrétní situaci v konkrétním domě. Nestanoví to však zákon. Prokažte opak, nebo mlčte navždy. Děkuji.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.