Vložil Josef Soukup, 26. Říjen 2015 - 12:24

Vážení diskutující, nezapomínejme v zápalu diskuse, že Cílem tohoto diskusního vlákna není nic jiného, než odpovědět Tonymu na dvě jednoduché otázky. Nerozptylujme se proto jinými problémy. K připomínkám lakeho a ostatních diskutujících bych chtěl říci toto. Tony žije (stejně jako my) v určitém právním prostředí a zajímá ho jenom to, jak se může v současném prostředí, za konkrétní situace zachovat. Na nic jiného se neptá. Nezajímá ho že NOZ je paskvil nebo že zákonodárci jsou popletové. V tomto smyslu reaguji na dosavadní diskusi a děkuji všem za konstruktivní připomínky.

  1. otázka. Mohou Tonymu stanovy uložit povinnost, aby si při prodeji bytové jednotky nechal vyhotovit od správce Potvrzení o tom, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou?
  2. otázka. Jaké mohou být důsledky nedodržení této povinnosti?

Na první otázku Tonyho jsem odpověděl, že Stanovy mohou uložit vlastníkovi jakoukoli povinnost, třeba i hloupost, jestliže si to vlastníci na zasedání shromáždění odsouhlasí a pokud to zákon výslovně nezakazuje, není to v rozporu s dobrými mravy atd. (viz § 2 NOZ). Mohou mu teda uložit také to, aby si nechal od správce vyhotovit zmíněné Potvrzení. Myslím že to je cenná informace nejen pro Tonyho, protože mnoho lidí žije v omylu, že ve Stanovách mohou být jenom moudré rady a povinnosti. Co se týče vymahatelnosti toho, co je ve stanovách, to je jiná věc, to zde neřeším. Stejně neřeším případ až Tony zjistí, že žádného správce nemají, protože mají výbor nebo předsedu společenství. Potom se bude jednat o povinnost nesplnitelnou, nebo splnitelnou pomocí § 2 odst. 2 NOZ.

Druhá otázka již vyžaduje určitou spekulaci, proč se na to Tony ptá. Tady předjímám, že asi má nějaký dluh vůči společenství a hledá cestu, jak z toho ven, aby nemusel nic platit. (Omlouvám se Tonymu a zdravím ho, je to jen spekulace.) Cenu této odpovědi vidím v tom, že Tonymu říkám, že svému dluhu neuteče. Nabyvateli říkám, aby se také zajímal o to, jestli Tony nějaký takový dluh vůči společenství nemá. Osobě odpovědné za správu domu a pozemku připomínám, že je povinna dluh vymáhat.

Tím jsem vyčerpal možnosti, jaká práva a povinnosti vyplývají z § 1186 odst. 2. Co se týče dalších právních kroků, jak to udělat, aby Tony musel svůj dluh zaplatit, to je jiná otázka. To § 1186 neřeší. Na to doporučuji pozvat si právníka, jako to udělal neznámý diskutující v příspěvku Převod byt.jednotky na které váznou dluhy vůči SVJ dne 15.10.2015.

Těším se na vaše reakce. A hlavně pište, mám pravdu nebo ne?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.