Vložil lake, 21. Květen 2015 - 9:58

Jediný možný postup pro SVJ(2000) je tento:

72/1994 Sb. § 5
Vlastníci všech jednotek v domě mohou uzavřít dohodu o tom, že vlastnictví jednotek změní na podílové spoluvlastnictví budovy. Dohoda musí mít formu notářského zápisu. Vkladem spoluvlastnického práva do katastru nemovitostí podle této dohody zaniká vlastnictví jednotek a vzniká podílové spoluvlastnictví budovy. Velikost spoluvlastnických podílů na budově se rovná velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu.

Se zánikem rozdělení domu na jednotky zanikne současně i SVJ(2000) jako právnická osoba, viz § 9 odst. 15 ZoVB.

Není ovšem pravda tvrzení jiného diskutujícího, že „dluhy SVJ před likvidací musíte uhradit“. K žádné likvidaci totiž nedojde.

Právnická osoba SVJ(2000) zanikne podle § 9 odst. 15 ZoVB automaticky ze zákona – bez zrušení a bez likvidace. Veškeré závazky a pohledávky právnické osoby přejdou na bývalé vlastníky jednotek v poměru podle spoluvlastnických podílů.

Právnická osoba SVJ(2012) zanikne podle § 1215 NOZ zrušením bez likvidace. Ani v tomto případě nemusí vlastníci jednotek dluhy SVJ uhradit, nýbrž platí, že práva a povinnosti SVJ(2012) přecházejí dnem zániku právnické osoby na vlastníky jednotek v poměru stanoveném podle podílu každého vlastníka jednotky na společných částech.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.