Vložil Poznamka (bez ověření), 31. Březen 2015 - 11:12

Píšete „Plátcem zálohy je samozřejmě vlastník bytu“ – v účetnictví SVJ vlastník je veden jako „dlužník“ subjekt „přepisu pohledávky plateb“ nebo z pohledu vlastníka on je „věřitel“ „přepisu závazku plateb“.
Placení má procesní charakter a na průběhu participuji různé osoby, ale nikdo není pojmenován jako „plátce“. V závislosti na platebním instrumentu (platba v hotovosti v pokladně SVJ, platba poštovní poukázkou typu A, nebo bankovním převodem z konta na konto) lze identifikovat osoby v roli: schválí závazek, vlastník konta, vlastník peněz, osoba disponující platební příkaz zadat, hotovost předal/převzal, odesílatel poštovní poukázky,…Těch osob může být ještě víc byla-li pohledávka postoupena jinému dlužníkovi před vyrovnáním.
Je-li doručena platba SVJ, je analyzována platební dispozice (účel určení a případ platby) a je přiřazena plně nebo částečně rozpoznanému předpisu pohledávky nějakého dlužníka. V tomto případě došlá úhrada finančně vyrovnává pohledávku vlastníka (dlužníka). Vlastnické vztahy „kdo vlastnil došlé peníze“ platební proces a ani účetnictví neeviduje.
Pokud vyúčtování má výsledek přeplatku, pak je to závazek SVJ vůči věřiteli „vlastník“. Je to vztah hospodářský nikoliv stav právní. SVJ by mělo dotazovat vlastníka jak tento přeplatek vypořádat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.