Vložil Matějka Jaroslav, 19. Duben 2008 - 11:25

Vážený p.Novotný L. Otopná soustava bytového domu je specifické technické zařízení, na které se vztahuje řada technických norem třídy 06 (ústřední vytápění). Konstatovat takto na dálku bez technických znalostí otopné soustavy vašeho domu dle kterých právní předpisů či technických norem je nutné postupovat nelze.

Domnívám se, že Vaše „odborná firma“ a ani „projektant“ neví, o čem je řeč, jsou-li ve vašem domě splněny technické požadavky zákona č.406/2000 Sb. Výměna radiátoru za jiný typ ve většině případů způsobí změnu hydrodynamických parametrů, což má za následek poruchy ve vytápění (některé radiátory mohou přestat topit, otopná soustava může být „hlučná“ apod).

Doporučuji konzultovat na Českém sdružení pro technická zařízení nebo u Asociace montážních firem technických zařízení nebo u Cechu topenářů a instalaterů.

Doporučuji: publikaci Pravidlo H 271 08 – Tepelné soustavy v budovách. Navrhování termostatických radiátorových ventilů a řízení hydraulických poměrů. Toto pravidlo bylo zpracováváno v Cechu topenářů a instalatérů (CTI), kde je mohou zájemci také získat. Pravidlo bylo dne 6. 3. 2008 registrováno u Hospodářské komory České republiky jako pravidlo správné a uznávané praxe pod registračním číslem HKCR/4/08/11. V pravidle jsou uvedeny tyto části: rozsah platnosti, názvosloví, Termíny a definice, Požadavky na projektovou dokumentaci, Navrhování termostatických radiátorových ventilů (TRV), regulačních a seřizovacích armatur, Hydraulické seřizování a Hydraulická zkouška. Šest informativních příloh obsahuje: popis vytápěcích soustav, stanovení tlakových ztrát vytápěcí soustavy, průběhy tlakových rozdílů, způsoby řízení, proporcionálně řízená oběhová čerpadla, náhradní seřizování, tabelární stanovení nastavení TRV, technický dozor při realizaci, přejímku díla. Cena pravidla v elektronické verzi je 250 Kč, pro členy CTI 150 Kč. Tištěnou verzi lze získat za příplatek 100 Kč, který obsahuje náklady na tisk, balné a poštovné. Objednávky na e-mailu cti@cechtop.cz nebo na adrese: Cech topenářů a instalatérů ČR, Pražská 38 b, 642 00 Brno-Bosonohy tel., fax: 543 234 746

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.