Vložil lake, 8. Leden 2015 - 7:06

Pouhá vyhláška, navíc vydaná 9 let po rozdělení budovy, nemůže nahradit prohlášení vlastníka, a už vůbec není způsobilá zpětně měnit vlastnické vztahy.

Ze znění prohlášení lze naopak usoudit, že stávající vodoměry jsou ve vlastnictví jednotlivců, neboť podle prohlášení je součástí jednotky vše od vstupní příruby „uzavíracího ventilu“ počínaje:

„Součástí Jednotky XY je veškerá její vnitřní instalace (potrubní rozvody vody, plynu, elektroinstalace apod., kromě stoupacích vedení včetně uzavíracích ventilů.“

Právě takovéto „rozdrobené“ vlastnictví vodoměrů je naprosto nežádoucí; je to ta nejhorší možná varianta! Tento stav znemožňuje SVJ rozhodovat o výměnách vodoměrů a zajišťovat tyto výměny hromadně. Vlastník jednotky není povinen strpět jakoukoliv manipulaci s se svým majetkem a nemá ani povinnost umožnit kvůli tomu vstup do bytu.

Toto je slepá ulička. Právě proto jsem tazateli navrhl přestat řešit vodoměry, na které autor prohlášení zapomněl. Jestliže si SVJ pořídí vlastní vodoměry a osadí je na vlastní náklad, jak jsem mu poradil, bude pak již navždy jasné kdo je jejich vlastníkem a kdo rozhoduje o osudu všech vodoměrů v domě. Zdroje možných potíží se tím odstraní jednou provždy.

Neumožnění montáže/odečtu měřicího zařízení je jiná věc. Buď na tento případ dopadá vyhláška č.372/2001 Sb., nebo je třeba mít to vyřešeno ve schválených pravidlech rozúčtování služby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.