Vložil Pavel, 31. Březen 2008 - 23:27

Nedomnívám se, že současná právní úprava korespondenční hlasování neumožňuje.

ZoVB pouze korespondenční hlasování neupravuje, tj. ani nepovoluje, ani nezakazuje.

Protože ZoVB patří do soukromého práva, tak platí, co není zákonem zakázáno, je povoleno.

Vzorové stanovy v čl. XII dokonce korespondenční hlasování výslovně upravují. Předpokládám, že na vydání nařízení vlády, kterým se vydávají vzorové stanovy, se podílel nějaký právník. NV by mělo dokonce procházet Legislativní radou vlády. Že by LRV a samotná vláda schválila nesmysl? Jsem v dobré víře, že vzorové stanovy schválili s náležitou péčí, odpovídající vysokým postům ve státě, které zastávají. Já jsem se pouze inspiroval při tvorbě našich stanov a možnost korespondenčního hlasování rozšířil nad úpravu obsaženou v NV.

Aby se odstranila nejasnost, zda je možné korespondenční hlasování, návrh nového zákona ho výslovně upravuje.

Judikaturu v této oblasti jsem nenašel.

Ale domnívám se, že pokud bude korespondenční hlasování upraveno v řádně schválených stanovách, pokud bude řádně doloženo, tak by soud měl přihlédnout k tomu, jaká je vůle SVJ a jako druhořadé by měl posoudit způsob tvorby této vůle.

O skutečnosti, že ZoVB je dílo legislativně technicky chatrné, se píše v literatuře. Členové SVJ by neměli trpět za to, že 282 nejvyšších několik let úspěšně sabotuje přijetí úpravy korespondenčního hlasování výslovně do zákona, když absence pozitivní úpravy vyvolává u některých jedinců pochybnosti.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.