Vložil Vítek (bez ověření), 7. Prosinec 2014 - 18:43

Není to tak jasné, jak předpokládáte. Nepostupuje se podle všech částí dosavadních stanov. Části stanov, které odporují donucujícím ustanovením NOZ, pozbývají závaznosti dnem nabytí jeho účinnosti. Podle výkladu odborné veřejnosti nesmí části dosavadních stanov odporovat donucujícím ustanovením NOZ vč.„bytového spoluvlastnictví“ (protože tvrdí, že stará SVJ se řídí dle NOZ vč. „bytového spoluvlastnictví“). Taková ustanovení jsou tedy neplatná, a automaticky platí donucující ustanovení NOZ vč. „bytového spoluvlastnictví“.

Podle laka mohou odporovat donucujícím ustanovením části „bytového spoluvlastnictví“ protože tato část se na stara SVJ nevztahuje.

Takže i když čekáte, stejně se nevyhnete rozhodnutí, kterými částmi dosavadních stanov se můžete řídit a kterými ne.

V této souvislosti je třeba připomenout, že podle přechodného ustanovení § 122 Zákona o veřejných rejstřících bylo povinností každého SVJ přizpůsobit zapsaný stav stavu požadovanému tímto zákonem do 30.6.2014. Nelze přitom vyloučit, že za nesplnění výzvy může být udělena SVJ sankce a to až do výše 100 tisíc Kč, a že člen statutárního orgánu právnické osoby, která danou povinnost nesplní, se dopustí porušení péče řádného hospodáře se všemi z toho vyplývajícími důsledky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.