Vložil Petr Piskač MBA, 1. Prosinec 2014 - 11:27

Dobrý den p. Kerbrová,
ano, je to tak. Stavební úřad před vydáním svého finálního Stavebního povolení chce a potřebuje znát několik závazných stanovisek. Více méně se trochu více liší náročnější Praha od ostatních měst v ČR, ale obecně a zjednodušeně platí:

a) Hlasování v SVJ

100% musí dle NOZ skutečně být. Pozor! Doporučil bych Vám již nyní, před výstavbou, v rámci Společenství, se dohodnout na společné Smlouvě o výstavbě výtahu a v té smlouvě navíc (cena, dodavatel, náklady, atd.) mimo jiné také předem jasně definujete, jak budete výdaje s budoucím provozem výtahu účtovat jednotlivým vlastníkům (po patrech stačí). Předejdete tak pozdějším možným a zbytečným „dohadům“ a tahanicím.

Pokud se stane, že někdo z těch 100% nebude souhlasit, jsou dvě cesty. První cesta – preferuji dohodu: nějaké kompenzace a úlevy výměnou za souhlas. Druhá cesta – můžete nesouhlas takového spoluvlastníka „žalovat“ u soudu, který vám dá nakonec za pravdu (vždy převažuje zájem většiny – pozor! Neplést si se spory 1. versus 2. vlastník – zde není nikde vidět „většina“).

b) závazná stanoviska dalších dotčených orgánů Státní správy. Jde zejména o:

ÚMA/Památková péče (architektonické řešení), KHS (hygiena – hluk), HZS (hasiči – požárně bezpečnostní řešení stavby), MĚÚ-odbor Životního prostředí (nakládání se vzniklými odpady z výstavby), případně další, pokud je SÚ bude požadovat..

Každý nově vybudovaný výtah má své klady i zápory, je dobré o nich předem vědět!

1.každý výtah zhodnotí dům i samostatné bytové jednotky. Tzn. kdo byt později prodává nebo pronajímá, je jistě atraktivnější než byt ve vedlejším domě bez výtahu

2.výtah obecně zkvalitní život jako takový (např. koho baví nosit děti po schodech v náručí, tahat těžké nákupy, kola, etc. – v tomto je výtah velkou výhodou)

3.na druhou stranu, pokud nemáte ve Společenství naspořeno, budete muset vyřešit financování výstavby (úvěr?)

4.málo také výtahářské firmy říkají a zdůrazňují, že společně s výtahem budete muset vyřešit další finanční náklady s provozem výtahu spojené (náklady na projekt pro Stavební povolení, finance na výstavbu samotného výtahu a v neposlední řadě také výdaje na nutný servis výtahu a opravy – dle platné zákonné legislativy). Měsíční výdaje za služby ke každé BJ tak o něco málo vzrostou (pokud k tomu ještě nenaskočí např. bankovní úvěr na výstavbu – tam nárůst bude vidět mnohem více).

I s tímto je třeba předem kalkulovat a počítat. Zde dvojnásob opravdu platí: „dvakrát promyslete, než 1× podepíšete“..

Mějte se hezky! S úctou k vám

Petr Piskač, MBA Autor je Projektovým manažerem fy Výtahy Příbram s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.